Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Αντίδραση μέχρις ανοησίας

1. Διαβάζω στις ειδήσεις (το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από το ιστολόγιο του redfly· η υπογράμμιση δική μου):

Πάνω από τρία εκατομμύρια εκτιμάται πως είναι ο αριθμός των αστέγων στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωβουλευτές, όμως ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ομολόγησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ότι «οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι δεν έχει ακόμη ακριβώς προσδιορισθεί ο όρος του αστέγου».

Προφανώς ούτε ο όρος του ανοήτου! Εξάλλου είναι απείρως δυσκολότερο να περιγράψεις τον ανόητο απ' ότι τον άστεγο, δεν συμφωνείτε; Ύστερα, όσο "ενοχλητικοί" για το ίματζ του συστήματος είναι οι άστεγοι που περιφέρονται στους δρόμους των πόλεων (ρωτήστε και τον κύριο Καμίνη) τόσο χρήσιμοι, επίσης για το σύστημα, είναι οι ανόητοι. Οι πρώτοι αμαυρώνουν την εικόνα του συστήματος, οι δεύτεροι καλούνται να την ωραιοποιήσουν. Οι πρώτοι, αμίλητοι, με την παρουσία τους και μόνο λένε τα πάντα· είναι αποκαλυπτικότατοι. Οι δεύτεροι, λαλίστατοι (χαρακτηριστικό του ανοήτου), πασχίζουν με καταιγισμό βλακειών να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, να παραπλανήσουν, να αποπροσανατολίσουν, να στρέψουν σε λαθεμένους δρόμους την προσοχή και τη δράση μας· κι όταν όλα αυτά δεν πιάνουν, αρχίζουν να κινδυνολογούν και να τρομοκρατούν. Μάλιστα, φαίνεται ότι το πλήθος των ανοήτων, επειδή ακριβώς προορίζεται να αντιπαλέψει το πλήθος των αστέγων, είναι υποχρεωμένο να αυξάνει όσο πληθαίνουν οι άστεγοι. Αλλά αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία· στρατιές ολόκληρες οι πρόθυμοι ανόητοι: καθηγητάδες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί, σαλτιμπάγκοι, αρουραίοι, γυμνοσάλιαγκες…

2. Και μια και μνημονεύτηκε —εντός παρενθέσεων, δηλαδή εν παρόδω, είναι αλήθεια— ο Καμίνης, ας του αφιερώσουμε, όπως του αξίζει, ένα καταδικό του κομμάτι της σημερινής ιστογραφής. Αφορμή γι' αυτό, όσα είπε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, σε έκτακτη εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας:

Καμίνης: Για μία ακόμη φορά έχουν βαλθεί να καταστρέψουν την Αθήνα. Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο. Αυτές οι πυρκαγιές, έτσι όπως ξέσπασαν, δεν είναι τυχαίες, αλλά να ξέρουν ότι δεν θα μας πτοήσουν…

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι φορείς αυτού του οργανωμένου σχεδίου; Γιατί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, αν χάσουμε την Αθήνα, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Καμίνης: Είναι όλοι αυτοί που κατακαίνε την Αθήνα κάθε φορά. Είναι και ένα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και φοβάμαι κι ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Άνθρωποι, δηλαδή…

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ;

Καμίνης: Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαλθεί να κατακάψουν την Αθήνα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαλθεί να σπρώξουν τη χώρα στη δραχμή. Είναι οι δυνάμεις της ανευθυνότητας. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας δεν πρέπει να επικρατήσουν. Η αποψινή αναμέτρηση στη Βουλή είναι, πλέον, των δυνάμεων της ευθύνης και της ανευθυνότητας, ακριβώς αυτό είναι. Η Αθήνα μπορεί σε κάποια σημεία της να καίγεται, να έχει πυρποληθεί, αλλά νομίζω αυτή τη νύχτα, αν επικρατήσουν οι δυνάμεις της ευθύνης στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι ένα σήμα να επικρατήσουν οι δυνάμεις της ευθύνης και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι πλέον φανερό το τι γίνεται. Οποιοιδήποτε δεν καταδικάζουν ευθέως τα επεισόδια που γίνονται αυτή τη στιγμή, ανήκουν σε αυτό το μέτωπο της ανευθυνότητας.

Όπως καταλαβαίνετε, ο κύριος Καμίνης ανήκει στις «δυνάμεις της ευθύνης»· αλίμονο! Αφήστε δε που με τόση υπευθυνότητα που τον διακρίνει κινδυνεύει να μη διακρίνεται για την ανοησία του!

3. «Πε πράμα και για τ' άλλα παιδιά!» προέτρεπε ο απλοϊκός χωρικός τον Κονδυλάκη την ώρα που εκφωνούσε τον επικήδειο για τον γερο-Καμαριανό (Ιω. Κονδυλάκη «Επικήδειος»). Λοιπόν, να μην «πούμε πράμα» και για τον Μπένι; (Ο επικήδειος [της άρχουσας τάξης], καλομελέτα κι έρχεται!) Ξέρετε, αυτόν τον ογκόλιθο της ευπρέπειας, της αξιοπρέπειας και της καλλιέπειας, ο οποίος, υπεραμυνόμενος του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, έλεγε:

Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί μέχρι την Τετάρτη το Γιούρογκρουπ πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, και το πι-ες-άι πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Αν αυτό δεν γίνει, η χώρα θα πτωχεύσει.

Πω, πω! Και τώρα που το Γιούρογκρουπ δεν συνεδρίασε σήμερα; Σίγουρα πάμε για πτώχευση, ε; Ή μήπως έχουμε ήδη πτωχεύσει, κύριε Βενιζέλε μας; (Το τι έχουμε πάθει, το ξέρουμε! Το τι θα πάθετε, επίσης το ξέρετε! Γι' αυτό τα ουρλιαχτά σας).

4. Μένοντας στο κλίμα των ημερών, διαβάζουμε στις ειδήσεις:

Τη διεξαγωγή 4 προκαταρκτικών ερευνών διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών (σημ. ιστολόγου: διά της γνωστής Ελένης Ράικου, υποθέτω) που αφορούν: την εκτεταμένη χρήση χημικών, τις συνθήκες τραυματισμού των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Γλέζου, καταγγελίες καταστηματαρχών ότι κουκουλοφόροι τους εκβίαζαν ζητώντας χρήματα για να μην βάλουν φωτιά στα μαγαζιά τους, τις καταστροφές ιστορικής σημασίας κτιρίων.

Όχι, δεν διέταξε προκαταρκτική έρευνα για ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων που εξέθεσαν σε κίνδυνο ειρηνικούς διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, με την εκτροπή των ταραξιών προς αυτούς· ούτε έρευνα για το πώς εντελώς εξειδικευμένος και πανάκριβος εξοπλισμός, ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται από κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς βρέθηκε στα χέρια των κουκουλοφόρων· ούτε έρευνα για αστοχίες ή παραλείψεις (λέμε τώρα…) του αρμόδιου υπουργείου στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης των ταραχών ή των καταστροφών.

Και μη μου πείτε ότι η λεκτική διατύπωση της εισαγγελικής εντολής δεν σηματοδοτεί ή υπαγορεύει και την κατεύθυνση και το επιθυμητό αποτέλεσμα της έρευνας.