Τετάρτη, Μαΐου 21, 2014

Πώς είδα τα αποτελέσματα


1. Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζουν, είτε στη ζωή είτε μέσω διαδικτύου, να αυτοσυστηθώ: Δεν είμαι ούτε δηλώνω ανεξάρτητος και αμερόληπτος περί τα πολιτικά· αντίθετα, δηλώνω κομμουνιστής, σταθερά εδώ και πενήντα κάτι χρόνια (ηλικία 66), και υποστηρίζω το ΚΚΕ, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως ό,τι γράφω εδώ απηχεί με ακρίβεια τις θέσεις του ΚΚΕ, επομένως χωρίς να μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη στο ΚΚΕ για τα γραφόμενά μου —και ο νοών νοείτω…

2. Οι φίλοι, οι οπαδοί, τα μέλη του ΚΚΕ, οι συνειδητοποιημένοι λαϊκοί αγωνιστές, καθώς ζυμώνονται καθημερινά μέσα στο ταξικό λαϊκό κίνημα, στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις των φοιτητών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών, στις λαϊκές επιτροπές, στο κίνημα ειρήνης κ.λπ., όλοι αυτοί, και πιο πολύ το ίδιο το κόμμα ως συλλογικός οργανισμός, γνωρίζουν κάθε φορά τι μπορούν να περιμένουν από μια εκλογική αναμέτρηση, και ως εκλογικό ποσοστό αλλ' όχι μόνο, και είναι έτοιμοι οποτεδήποτε για μια τέτοια αναμέτρηση. Φυσικά, καθαυτό το εκλογικό ποσοστό, ως αποτύπωμα της επιρροής του κόμματος σε μια δεδομένη αναμέτρηση, έχει τη δική του αξία και σημασία, κυρίως προς τα έξω, για το εκλογικό σώμα γενικώς, και όχι τόσο για το ΚΚΕ και τον κόσμο του. Για το ΚΚΕ, τους φίλους, τους οπαδούς και τα μέλη του, αυτό το αποτύπωμα είναι κατιτίς ρηχό· χρειάζεται ανάλυση, για να αποκτήσει αξία. Ερμηνεύει και ερμηνεύεται. Αλλά πάντα, όσο κι αν κατά απατηλό τρόπο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο προσπαθεί η κυρίαρχη ιδεολογία να επιβάλει έναν τέτοιο ρόλο γι' αυτό, ανάλογα με την περίσταση και κατά τα συμφέροντά της), εντούτοις εμείς γνωρίζουμε ότι τον πρωταρχικό ρόλο τον έχει όχι το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ αλλά ο βαθμός ανάπτυξης του ταξικού κινήματος. Ένα αναπτυγμένο κίνημα, αυτό θα τροφοδοτήσει με ψήφους το κόμμα. Και την κατάσταση του κινήματος τη γνωρίζουμε και τα επίσημα κείμενά μας περιέχουν τις σχετικές εκτιμήσεις μας. Μάλιστα, για την ανασύνταξη του κινήματος το κόμμα έχει ανασκουμπωθεί, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα έχει υπογραμμίσει ότι ο βαθμός ανάπτυξης του κινήματος βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των καιρών, όταν εκδηλώνεται ανελέητη ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου. Ωστόσο έχει επισημάνει σημεία ανάκαμψης, ελπιδοφόρα μηνύματα το τελευταίο διάστημα, όπως τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών κ.ά. Έχει επίσης κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για την άνοδο των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων (και έχει καταδείξει ποιος και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό), γέννημα-θρέμμα, αλλά και εφεδρεία, του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή την εικόνα, αυτές τις εκτιμήσεις, αυτές τις επισημάνσεις, αυτή τη γνώση, φέρει το «αποτύπωμα» του εκλογικού αποτελέσματος για το ΚΚΕ.

3. Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω, τα αποτελέσματα:

α. Με όποια λοιπόν βαρύτητα δίνω στο εκλογικό ποσοστό των συνδυασμών του ΚΚΕ, σύμφωνα με όσα προανάφερα, θα σημειώσω ότι το κόμμα είχε ένα καλό αποτέλεσμα, βγήκε ενισχυμένο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα χρόνια της κρίσης. Θα είμαι εντελώς συγκεκριμένος, και μάλιστα το πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ θα το διατυπώσω και ποσοτικά —πιο συγκεκριμένα δεν γίνεται, νομίζω.

   Το σκεπτικό μου είναι το ακόλουθο: Για την αξιολόγηση του εκλογικού ποσοστού θα το συγκρίνω με ό,τι αποτελέσματα έχω από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι προηγούμενες διοικητικές εκλογές έγιναν το 2010, και θα ήταν το πιο λογικό η σύγκριση να γίνει με το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών, αν οι συσχετισμοί δεν είχαν από τότε ανατραπεί δραστικά. Πράγματι, μερικούς μήνες πριν από εκείνες τις διοικητικές εκλογές, το 2009, είχαμε βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα είχε πάρει πανελλαδικά ποσοστό 7,54%. Σήμερα όμως αυτό το ποσοστό έχει συρρικνωθεί και έχει αποτυπωθεί στο ισχνό 4,50% των βουλευτικών του 2012. Σκέφτηκα ωστόσο να μη συγκρίνω, όπως για λόγους απλότητας μάλλον κάνει το κόμμα στους πίνακες αποτελεσμάτων, το σημερινό ποσοστό των διοικητικών εκλογών με εκείνο των βουλευτικών του 2012, αλλά να λάβω υπόψη μου τη διαφοροποίηση ψήφου που παρατηρείται στις διοικητικές εκλογές σε σχέση με τις βουλευτικές και να διορθώσω τη βάση σύγκρισης του αποτελέσματος των διοικητικών εκλογών. Με απλά λόγια, αν υποθέσουμε ότι σε κάποια εκλογική αναμέτρηση για το κοινοβούλιο το ΚΚΕ έλαβε 8% σε κάποια περιφέρεια και την ίδια εποχή στις διοικητικές εκλογές της ίδιας περιφέρειας έλαβε 12% (δηλαδή 1,5 φορά το ποσοστό των βουλευτικών), και αν υποθέσουμε ακόμη ότι στις βουλευτικές του 2012, στην ίδια πάντα περιφέρεια, το ΚΚΕ έλαβε 6%, τότε θα ήταν αναμενόμενο στις τωρινές διοικητικές εκλογές, κατ' αναλογία να λάβει 1,5Χ6%=9%. Με αυτό το ποσοστό (ΑΠ στον πίνακα) πρέπει να συγκριθεί το σημερινό, πραγματικό ποσοστό (ΠΠ στον πίνακα). Πραγματικό ποσοστό (ΠΠ) μεγαλύτερο του αναλογούντος στο αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2012 (ΑΠ) σηματοδοτεί άνοδο της δύναμης του ΚΚΕ. Και πράγματι, η άνοδος είναι σημαντική, είναι 2,38 εκατοστιαίες μονάδες ή ποσοστιαία 37,03% σε πανελλαδική κλίμακα. Για την περιφέρεια Αττικής, αντίστοιχα, 3,49 εκατοστιαίες μονάδες ή ποσοστιαία 48,76%.

   Προεκτείνοντας τον ίδιο μαθηματικό συλλογισμό, δεν τον αναλύω για να μη σας ζαλίσω, διατυπώνω αφενός το αναμενόμενο εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, αν γινόντουσαν σήμερα, και αφετέρου πρόβλεψη για το ποσοστό του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Το εκλογικό αποτέλεσμα των διοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,17% για το ΚΚΕ σε βουλευτικές εκλογές και 6,83% στις επικείμενες ευρωεκλογές. Εύχομαι να διαψευσθούν με υψηλότερα!

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗΑΤΤΙΚΗΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 200910,227,54
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 201014,4410,78
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 6/20125,074,50
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2014, ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΑΠ)7,176,43
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2014, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΠΠ)10,668,81
ΔΙΑΦΟΡΑ (ΠΠ)-(ΑΠ)3,492,38
ΔΙΑΦΟΡΑ % (ΠΠ)-(ΑΠ)48,7637,03
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ7,556,17
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 20098,35
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 25/6/20146,83

β. Η ψήφος του πρώτου γύρου των διοικητικών εκλογών κάθε άλλο παρά ψήφος καταδίκης ήταν της αντιλαϊκής πολιτικής και των κυβερνητικών κομμάτων, αν δεν ήταν από ψήφος ανοχής έως και επιδοκιμασίας της. Δυστυχώς ο λαός δεν βλέπει ΤΗ διέξοδο, αλλά ούτε το αδιέξοδο του ισχύοντος, με οποιονδήποτε διαχειριστή σήμερα ή αύριο, εκμεταλλευτικού συστήματος. Ένα μέρος του μάλιστα φαίνεται ότι βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι «έρχεται η ανάκαμψη» και η κρίση, κρίση ήταν και πέρασε…

γ. Οπωσδήποτε επίσης η ψήφος της Κυριακής δίνει αέρα και στα πανιά του εσμού των ναζιστών…

δ. Ένα άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας στοιχήθηκαν πίσω από ξένες για τους λαϊκούς ανθρώπους σημαίες! Οι επιχειρηματίες, μάλιστα τραμπούκικης κοπής, μπροστά και τα πλήθη ακολουθούν… Απογοητευτικά εύκολα… Τι να πω; Άντε να δούμε και τον δικό μας «μεγιστάνα της σοκολάτας»!…

ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ό,τι ακριβώς βρήκαν οι ίδιοι με τρόπο εύσχημο να πουν: ότι «παγιώνει τα μεγάλα ποσοστά»(!!!), εννοείται αντί να πουν ότι ούτε κατά διάνοια άγγιξε τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2012. Ε, αφού οι ίδιοι αναγκάζονται να "λησμονούν" το 27% των βουλευτικών του 2012 και να έχουν ως μέτρο σύγκρισης το 4% των βουλευτικών του 2009, τι να πεις; Δεν επιχαίρω· δεν με κόφτει, αδιαφορώ, απλώς το σημειώνω.

4. Την επόμενη Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των διοικητικών εκλογών, στους δήμους και στις περιφέρειες όπου δεν αναδείχτηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, "νικητής" την προηγούμενη Κυριακή: στους δήμους όπου συμμετέχει ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το ΚΚΕ σάς καλεί σε υπερψήφισή τους. Για να δείξει ο λαός τα δόντια του.

5. Επίσης την επόμενη Κυριακή διενεργούνται οι ευρωεκλογές: το ΚΚΕ σάς καλεί να ρίξετε στην κάλπη το κόκκινο ψηφοδέλτιο, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που εναντιώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ένωση-μηχανισμό του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Μην παρασυρθείτε από τις σειρήνες που λένε ότι, τάχα, θα προσπαθήσουν (γιατί ούτε καν αυτό πρόκειται να κάνουν!) να αλλάξουν συσχετισμούς μέσα στην Ε.Ε., ώστε στη συνέχεια (του Αγίου…) να προσπαθήσουν να κάνουν… φιλολαϊκή την Ε.Ε.! Η Ε.Ε. είναι τόσο πιθανό να γίνει φιλολαϊκή όσο πιθανό είναι να γίνει φιλολαϊκό το ΔΝΤ ή ο ΣΕΒ! Έξω από τον «λάκκο των λεόντων», ο μόνος δρόμος για τον λαό! Τολμήστε, δεν είναι ρόδινος ο δρόμος, αλλά δεν υπάρχει διαφορετικά σωτηρία!