Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2021

Ο καλπασμός των Αμαζόνων


Όχι, δεν θ' ασχοληθώ με τις Αμαζόνες του μύθου της αρχαιότητας· με μια σύγχρονη Αμαζόνα καταπιάνομαι, την Amazon, την μεγαλύτερη επιχείρηση πωλήσεων μέσω διαδικτύου του διαβόητου Bezos, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους (ή μήπως του πλουσιότερου;) του πλανήτη μας.

Αναδημοσιεύω λοιπόν από το RT (Russia Today, αγγλόφωνο), σε μετάφραση από μένα, το παρακάτω δημοσίευμα που περιγράφει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καπιταλιστής για να προστατέψει την αυτοκρατορία του (και τα κέρδη του, ασφαλώς) και μέχρι πού μπορούν να καταντήσουν δημόσιοι θεσμοί, όργανα και αρχές, συμπράττοντας με το κεφάλαιο, όχι μόνο στην καταπίεση των εργαζομένων, αλλά και στο τσαλαπάτημα ακόμη και στοιχειωδών κανόνων που ρυθμίζουν την καθημερινότητα του συνόλου των πολιτών. Βέβαια, ψιλοπράγματα όλα αυτά μπρος στα κέρδη του Μπέζος!… Έχουμε και στη χώρα μας κάποιες τέτοιες αυτοκρατορίες, μικρότερης μεν κλίμακας, ανάλογης των δικών μας οικονομικών μεγεθών, αλλά κι εδώ συναντάμε τις ίδιες —αλίμονο— συμπεριφορές, τόσο από τη δική τους πλευρά όσο και από πλευράς των εγχώριων δημόσιων θεσμών, οργάνων και αρχών. Κάτι ξέρουν (αλλά πού να το πουν…) κάποιες εταιρείες τηλεφωνίας, παραδείγματος χάριν… Ίσως κάποια φορά να μιλήσουμε και για λόγου τους…

Πέμπτη 18/02/2021 - 18:25

Η Amazon αλλάζει τον χρονισμό των ΦΑΝΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ στην πόλη Αλαμπάμα αποτρέποντας την επαφή με το συνδικάτο κατά την οδήγηση

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικής Amazon είχε τόση λύσσα να σπάσει μια συνδικαλιστική κίνηση μεταξύ των εργαζομένων στις αποθήκες της στην Αλαμπάμα, μέχρι που κατάφερε να αλλάξουν οι χρόνοι της φωτεινής σηματοδότησης. Ένα φιλοσυνδικαλιστικό δημοσίευμα αναφέρει ότι επιβεβαίωσε σε επαφή με την κομητεία τις σχετικές φήμες.

«Η Amazon πράγματι επικοινώνησε με την Κομητεία Jefferson για να αλλάξει τον χρονισμό των φανών κοντά στις αποθήκες της στο Bessemer», ανέφερε την Τρίτη το φιλεργατικό δημοσίευμα του «More Perfect Union» (σ.μ.: «Τελειότερο Συνδικάτο»), επικαλούμενο έναν δημόσιο αξιωματούχο από την κομητεία, που είπε ότι η εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλίσει την αλλαγή της σηματοδότησης, είχε παραπονεθεί για «καθυστερήσεις στην κυκλοφορία κατά την αλλαγή βάρδιας».

Οι διοργανωτές ισχυρίζονταν επί εβδομάδες ότι η Amazon σκόπιμα απορρύθμιζε τον χρονισμό των φαναριών, προκειμένου να ανακόψει τις προσπάθειές τους να συνενωθούν υπό το συνδικάτο Ένωση Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (ΕΛΧΠ), αλλά οι ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα.

Η απορρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για την οργανωτική προσπάθεια, διότι η διαδρομή προς το εργοστάσιο ήταν ένα αξιόπιστο μέρος όπου οι διοργανωτές συνδικάτων μπορούσαν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους χωρίς τούτο να απαγορεύεται από το εργατικό δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο ισχύει εντός των τειχών του τεχνολογικού γίγαντα και δίνει στην Amazon το δικαίωμα να απαγορεύει κατά τις ώρες εργασίας τις μη σχετικές με την εργασία συνομιλίες.

Ωστόσο, αντί για μια βολική αναμονή στο κόκκινο φανάρι, όπου μπορούσαν να ανταλλάξουν κάποιες κουβέντες, οι εργαζόμενοι της Amazon που βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο βρίσκουν πράσινο φως, το οποίο όχι μόνο τους κάνει να φτάνουν νωρίτερα στη δουλειά, αλλά εμποδίζει ακόμη και τον πιο πρόθυμο εργαζόμενο να μιλήσει με εκπροσώπους των συνδικάτων.

Ακόμη και ορισμένοι βετεράνοι εργαζόμενοι της Amazon στο Bessemer αιφνιδιάστηκαν από την αντίδραση της Amazon στην κίνηση των συνδικάτων, και την χαρακτήρισαν ασυνήθιστα άγρια, ακόμη και για το αρρωστημένα αντισυνδικαλιστικό τεχνολογικό μεγαθήριο. Οι εργαζόμενοι που μίλησαν στο «More Perfect Union» δήλωσαν ότι «εξαναγκάστηκαν» σε «αντισυνδικαλιστικές συναντήσεις», σε ψέματα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στους υπαλλήλους που εντάχθηκαν στο συνδικάτο, και βομβαρδίστηκαν από μηνύματα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με έως και πέντε γραπτά μηνύματα την ημέρα σταλμένα από την εταιρεία, και ακόμη από φυλλάδια στους πάγκους του μπάνιου.

Οι υπάλληλοι του Bessemer ήδη έχουν ξεκινήσει αυτόν τον μήνα την επτά εβδομάδων περίοδο ψηφοφορίας των για να αποφασίσουν κατά πόσο θα γίνουν οι πρώτοι Αμερικανοί εργαζόμενοι της Amazon που θα ενταχθούν σε συνδικάτο. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, οι οργανωτικές προσπάθειές τους έχουν πλησιάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα εργαζομένων της Amazon στη δημιουργία ενός βιώσιμου συνδικάτου, και η Amazon παρουσιάζεται εμφανώς εκνευρισμένη με τις προσπάθειές της να τους φιμώσει, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβήτησης της ακεραιότητας αυτού καθαυτού του τρόπου ψηφοφορίας δι’ αλληλογραφίας, τον οποίο λίγους μόλις μήνες πριν, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, υπερθεμάτιζε.

Ενώ ο ατελείωτος διαφημιστικός προϋπολογισμός της εταιρείας απαρέγκλιτα την σκιαγραφεί σαν παράδεισο του εργαζομένου, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Amazon έχει δεχθεί την κοινή κατακραυγή τους τελευταίους μήνες λόγω των ρεκόρ στα κέρδη που αποκομίζει εξαιτίας της πανδημίας —και των αναφορών κακής μεταχείρισης των εργαζομένων, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προσπορίσουν αυτά τα κέρδη στην εταιρεία. Παρά το άνοιγμα νέων αποθηκών και την πρόσληψη εκατοντάδων νέων εργαζομένων σε ημερήσια βάση, ούτε σταγόνα από τα κέρδη δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τους εργαζόμενους, αυτούς που μοχθούν να συσκευάζουν και να μετακινούν τα προϊόντα γεμίζοντας τα πανταχού παρόντα καφέ κουτιά της εταιρείας, και πολλοί να έχουν διαμαρτυρηθεί για την τιμωρία των «μετρήσεων παραγωγικότητας», στους οποίους είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους μη ρομποτικούς υπαλλήλους της εταιρείας να ανταποκριθούν.

Άλλες αποθήκες της Amazon έχουν κερδίσει μικρές νίκες, συμπεριλαμβανομένου, πολύ σύντομα, του εξαναγκασμού της μεγαλοεπιχείρησης να προσθέσει μια αύξηση «αμοιβής κινδύνου» 2$ στην ελάχιστη αμοιβή των εργαζομένων στην αποθήκη της για μερικούς μήνες, αλλά εάν οι εργαζόμενοι της Αλαμπάμα κερδίσουν τον αγώνα να ιδρύσουν συνδικάτο, είναι πιθανό και άλλες αποθήκες να ακολουθήσουν τα βήματά τους —ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν θέλει η Amazon.