Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021

Χμμμ! Μήπως ρίχτηκε το σύνθημα: «Ορμάτ’, ωρέεε!»;


Αναδημοσιεύω από το 902.gr το παρακάτω κείμενο, «ανοικτή επιστολή προς κύριον Αυγενάκη» στην πραγματικότητα, του Βαγγέλη Καραγιώργου, αρχιτέκτονα-μηχανικού και γραμματέα της Επιτροπής Δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), το οποίο αποκαλύπτει κάποιους σχεδιασμούς του καθεστώτος(*), καθοριστικής σημασίας για τον χώρο του αθλήματος. Δυστυχώς σήμερα, ενώ ένας καταιγισμός ειδήσεων από τον ίδιο χώρο, πλην για άλλα ζητήματα, όχι ασήμαντα ασφαλώς, μάς κατακλύζει σε βαθμό αφόρητης υπερβολής, η καθεστωτική δημοσιογραφία δεν βλέπει (όχι από ανικανότητα) αυτά που για τον Βαγγέλη Καραγιώργο και ασφαλώς και για πολλούς άλλους αθλητές και παράγοντες της ιστιοπλοΐας διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους και τους στοιχειώνουν. Το μόνο ερώτημα εν προκειμένω είναι: απλώς δεν τα αποκαλύπτουν όλα αυτά, για όποιον λόγο και αν συμβαίνει αυτό, είτε ηθελημένα είτε όχι, ή μήπως στην πραγματικότητα τα συγκαλύπτουν, επίσης για όποιον λόγο και αν συμβαίνει αυτό, είτε ηθελημένα είτε όχι; Ας απαντήσουν…

Παρασκευή 29/01/2021 - 11:22

Αντιδημοκρατική παρέμβαση για την κατάληψη των Ομοσπονδιών

Του Βαγγέλη Καραγιώργου

«Κύριε Αυγενάκη και κύριε Μητσοτάκη, νά τι κρύβετε πίσω από την κουρτίνα της "εξυγίανσης" του αθλητισμού και την αντιδημοκρατική παρέμβαση για την κατάληψη των Ομοσπονδιών. Σας έπιασε ξαφνικά ο πόνος των αξιών και της ηθικής;

Τα υπαρκτά προβλήματα και τις παθογένειες του αθλητικού οικοδομήματος, που θεμελιώθηκαν από το σάπιο πολιτικό σύστημα και οξύνθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, προσπαθεί τάχα να γιατρέψει ο κύριος Αυγενάκης αλλά …"η αλεπού εκρύβετο και η ουρά της εφαίνετο", κύριε Αυγενάκη.

Τι δείχνει η στοχοποίηση, σχεδόν αποκλειστικά, της Ιστιοπλοϊκής, αλλά και της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

Αποκλειστικός σκοπός είναι η κατάργηση του αθλητισμού στις εν λόγω Ομοσπονδίες γιατί έχουν να προωθήσουν τις μεγάλες επενδύσεις που από το 2000 σχεδίασαν και εξυπηρετούν.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια κρύβονται δυστυχώς τα μεγάλα συμφέροντα που για χάρη τους δεν δειλιάζουν να καταστρέψουν χιλιάδες παιδιά και να τα σταματήσουν από την άθλησή τους. Μιλάμε για μία ντροπιαστική πρωτοβουλία που τα πανιά και τα κουπιά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις …τουρμπίνες και τις άλλες δραστηριότητες που θέλουν να προωθήσουν.

Μιλάμε:

α) Για τα υδατοδρόμια.
β) Για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
γ) Για τις μαρίνες και
δ) Για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Κόπτονται γιατί μέχρι σήμερα η μαρίνα στο φαληρικό Δέλτα έχει ναυταθλητικό χαρακτήρα, δηλαδή την άθληση των παιδιών στην ιστιοπλοΐα τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης όπως και η Κωπηλατική Ομοσπονδία επιμένει να θέλει το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά για αγώνες, προπονήσεις και προετοιμασία για καλύτερη απόδοση των πρωταθλητών.

Όπως χάθηκε - ξεπουλήθηκε η ολυμπιακή μαρίνα Ιστιοπλοΐας στη Γλυφάδα, προς τέρψιν των επενδύσεων στο Ελληνικό, όπως κλείσανε οι ναυτικοί όμιλοι που είχαν πρόσωπο στη θάλασσα —πού αλλού— στο σημείο που γίνεται η "επένδυση" στο Ελληνικό.

Για να γίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει γενικά τον αθλητισμό.

"Κατ' εξαίρεση των γενικών διατάξεων μπορούν να υπαχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως υδατοδρόμια σε θάλασσα και λίμνες, μαρίνες, τουριστικές μονάδες κ.ά.".

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι ιχθυοκαλλιέργειες με τις ανάλογες κρατικές επιχορηγήσεις.

Με επιχορηγήσεις, από χρήματα του ελληνικού λαού, θα κατασκευαστούν λοιπόν, κύριε Αυγενάκη και κύριε πρωθυπουργέ, 150 υδατοδρόμια σε θάλασσες και λίμνες με ειδικό καθεστώς καταργώντας όλες τις άλλες δραστηριότητες ανάμεσα σε αυτές είναι και ο ναυταθλητισμός και η κωπηλασία.

Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικές λεπτομέρειες της "εξυγίανσης" του αθλητισμού που από το πρωί μέχρι το βράδυ ευαγγελίζονται η κυβέρνηση ο κύριος Αυγενάκης και τα όργανά τους.

 Στην περιοχή που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται τα περισσότερα σωματεία της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας, δηλαδή στο Σαρωνικό κόλπο και ιδιαίτερα στο φαληρικό και στο Μικρολίμανο, δημιουργείται υδατοδρόμιο ακριβώς μπροστά στο θαλάσσιο πεδίο που βρίσκεται στο Ειρήνης και Φιλίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε μία μεγάλη επιφάνεια της θάλασσας από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας μέχρι το Καλαμάκι δεν θα μπορούν να υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες, ούτε να πάει κάποιος να αθληθεί ερασιτεχνικά ή να κολυμπήσει.

 Η Μαρίνα Δ΄ όπου υπάρχουν και τα γραφεία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, εκεί όπου έχει δημιουργηθεί το πρωτότυπο και πρότυπο αθλητικό κέντρο Ιστιοπλοΐας με λεφτά του ελληνικού λαού, αλλάζει. Τι αλλάζει; Αλλάζει de facto ο ναυταθλητικός χαρακτήρας της μαρίνας και γίνεται μαρίνα για ιδιωτική μόνο χρήση και για ελλιμενισμό μεγάλων μηχανοκίνητων σκαφών.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και τα σωματεία χρόνια τώρα αντιστέκονται στα σχέδια αυτά και για αυτό το λόγο έχει μπει στο στόχαστρο του κυρίου Αυγενάκη.

Πρέπει να απομακρυνθούν λοιπόν οι ναυτικοί όμιλοι για να πραγματοποιηθούν οι ορέξεις των επιχειρηματιών.

Προς τούτο χρειάζονται μία …διοίκηση η οποία δεν θα αντισταθεί στις ορέξεις του κυρίου Αυγενάκη. Το ίδιο συμβαίνει και με την Κωπηλατική Ομοσπονδία που στεγάζεται στο Μικρολίμανο και με τους αθλητικούς ομίλους που έχουν τις δραστηριότητές τους εκεί. Το ίδιο πάνω-κάτω θα συμβεί και με τα υπόλοιπα 150 υδατοδρόμια. Η χωροθέτηση των υδατοδρομίων είναι ταυτόσημη με εκείνη των ομίλων δηλαδή περιοχές υπήνεμες και προστατευμένες από τις έντονες καιρικές συνθήκες.

 Άλλο παράδειγμα έχουμε στη Λίμνη των Ιωαννίνων ή στο Αγρίνιο και σε τουλάχιστον 10 λίμνες που αναπτύσσεται αθλητική δραστηριότητα, περισσότερο όσον αφορά την κωπηλασία.

Αν υπολογίσουμε ότι μεγάλο παράκτιο χώρο θα αναζητήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες με αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, οι μαρίνες, επίσης και οι ιχθυοκαλλιέργειες, τότε μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση το μόνο που εξυπηρετεί με την εξυγίανσή του είναι το μεγάλο κεφάλαιο καταστρέφοντας τον αθλητισμό.

Γι' αυτό το λόγο πρέπει οι Ομοσπονδίες, οι Όμιλοι, οι γονείς, αλλά πάνω από όλα οι αθλητές να αντισταθούν με κάθε μέσο και ενωμένοι στην κατρακύλα του κύριου Αυγενάκη και των υποτακτικών του που έχουν μόνο οικονομικό όφελος από τη διάλυση του αθλητισμού.

Πρέπει και οι Ολυμπιονίκες, τους οποίους έχει κάνει σημαία ο κύριος Αυγενάκης, να καταλάβουν τι γίνεται. Να πάψουν κάποιοι να παίζουν στο γήπεδο του Αυγενάκη και της κυβέρνησης και να αντισταθούν. Ενάντια στην κατεδάφιση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επίσης πρέπει να αναλογιστούν ότι με θυσία του ελληνικού λαού έγιναν αυτό που είναι, με χρήματα του λαού έγιναν αυτό που έγιναν και ότι Ολυμπιάδα, στην οποία πήρανε τα μετάλλια και τις διακρίσεις τους, έγινε πάλι με λεφτά του ελληνικού λαού.

Κύριε Αυγενάκη, αποκαλύφθηκες…».

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ήρθε συνειρμικά στο μυαλό μου η γνωστή ιστορία με τον Νασρεντίν Χότζα και το πάπλωμα:

Ήτανε, λέει, μια χειμωνιάτικη νύχτα, προχωρημένη η ώρα, και ο Χότζας κοιμότανε, δίπλα του η γυναίκα του. Ξαφνικά, έξω από το σπίτι του, μπροστά στην πόρτα του ξέσπασε ένας καβγάς. Ο Χότζας και η γυναίκα του ξύπνησαν. —"Θα πάω να δω" λέει ο Χότζας, και αμέσως πετάγεται όρθιος, τυλίγεται με το πάπλωμα —αυτό βρήκε πρόχειρο— και, μην ακούγοντας τη γυναίκα του που του φώναζε "Κάτσε, καημένε, τώρα, πού πας;"…, όρμηξε στην εξώπορτα. Μα, μόλις άνοιξε, οι καβγατζήδες τού άρπαξαν το πάπλωμα και εξαφανίστηκαν. Και, βέβαια, σκόλασε ο καβγάς… —"Ε, τι έγινε; Γιατί τσακώνόντουσαν;" τον ρωτάει η γυναίκα του. Κι εκείνος τής απαντάει: —"Α, τίποτα! Για το πάπλωμα ήταν ο καβγάς!"…

Καταλάβατε, λοιπόν;

-----------------------

(*) Ναι, έτσι! Όπως λένε τα ΜΜΕ των αστών "το καθεστώς του Άσαντ" ή "το καθεστώς του Κιμ Γιον Ουν" 'η "το καθεστώς του Μαδούρο" κ.λπ., αλλά, βέβαια, "η κυβέρνηση των ΗΠΑ", "η κυβέρνηση της Γαλλίας" κ.λπ., δεν είναι καθεστώς οι κυβερνήτες του… "ελεύθερου" κόσμου, του δικού τους κόσμου. Αυτή είναι η οπτική των αστών. Εμείς, όσοι βρισκόμαστε στην απέναντι όχθη των αστών, και είμαστε "οι απέναντι" γι' αυτούς, είναι απολύτως λογικό από τη δική μας όχθη να βλέπουμε τους αστούς σαν "απέναντί" μας. Όχι, βέβαια, πως είμαστε στην ίδια όχθη με τον κάθε Άσαντ. Με κανέναν αστό ηγέτη δεν συντασσόμαστε, παρά μόνο με τον κάθε αγωνιζόμενο λαό. Κρατάω όμως εγώ αυτή την έκφραση των αστών, "το καθεστώς", και την αντιγυρίζω κατάμουτρά τους, συνοδεύντάς την με την ίδια, όπως και αυτοί, δόση απέχθειας και βδελυγμίας από μέρους μου.