Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

Μερικές αλήθειες για τον φοιτητικό συνδικαλισμό


Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος Α. Παπαρήγα στη δευτερολογία της μίλησε έξω από τα δόντια, παρουσιάζοντας κάποιες θλιβερές, δυστυχώς, αλήθειες για τον φοιτητικό συνδικαλισμό, για την κατάντια των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Μίλησε για παρατάξεις που «έχουν γίνει γραφεία ευρέσεως εργασίας, γραφεία όπου πουλούν τις υποτροφίες, πουλούν τις μετατάξεις». Μίλησε για το τμήμα εκείνο του καθηγητικού κατεστημένου που προσκυνάει τα δύο μεγάλα κόμματα και συμπράττει με τις αντίστοιχες φοιτητικές παρατάξεις στις αθλιότητες αυτές. Αλλά ας παραχωρήσω το βήμα στην ίδια:

Τέλος, είπατε [σ.σ.: απευθύνεται στον πρωθυπουργό] ορισμένα πράγματα για τα πανεπιστήμια. Τι να σας πω; Ξέρω, έχετε πάρα πολλή δουλειά κι ενδεχομένως οι συνεργάτες σας δεν σας δίνουν έστω ένα ρεζουμέ των θέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη βιομηχανία, για την αγροτική παραγωγή, για τη ναυτιλία, για την αλιεία, για την παιδεία. Κι αν είναι κάποιοι που συνδέουν απόλυτα την παιδεία με την παραγωγική διαδικασία —όχι μόνο όμως, είναι και ο πολιτισμός κ.λπ.—, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από φύση, θέση, από ιδεολογία, θεωρία κ.λπ.

Αφήστε τα λοιπόν αυτά, ότι εμείς δεν τα συνδέουμε. Ισα ίσα, από αυτήν τη σκοπιά είναι οι προτάσεις μας. Κι εδώ όμως πάλι αποδίδετε στο φοιτητικό συνδικαλισμό τα προβλήματα της Παιδείας. Δεν το παρακάνετε; Αυτό δεν είναι κυριολεκτικά προανάκρουσμα διώξεων στους τόπους δουλειάς και στα πανεπιστήμια;

Με την ευκαιρία, για ψάξτε καλύτερα το τμήμα εκείνου του καθηγητικού κατεστημένου που σας ανήκει ή, αν θέλετε, σας φιλάει το χέρι πρόθυμα —και σε σας και στη Νέα Δημοκρατία— και τις παρατάξεις σας τις συνδικαλιστικές και δείτε, έχουν γίνει γραφεία ευρέσεως εργασίας, γραφεία όπου πουλούν τις υποτροφίες, πουλούν τις μετατάξεις. Εδώ δεν πρόκειται για δράση συνδικαλιστική, ρεφορμιστική, οπορτουνιστική, όπως λέμε κι εμείς. Αυτοί κι αν είναι μηχανισμοί διασπάθισης χρημάτων…

Δεν μπορείτε να μιλάτε καθόλου για τη δράση της ΚΝΕ, τη δράση της Πανσπουδαστικής μέσα στα πανεπιστήμια. Μπορεί να διαφωνείτε, αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι μόνο θυσίες κάνουν αυτά τα παιδιά και τίποτε άλλο. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε και να εξισώνετε τη δράση των παρατάξεων.

Δείτε πού έχουν καταντήσει —ρωτήστε την κ. Διαμαντοπούλου, της δώσαμε μια φορά σε συνάντηση και συγκεκριμένα στοιχεία για την Παιδεία— οι παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια. Στο μοίρασμα, στη διανομή των κουπονιών, στη διανομή των υποτροφιών κ.λπ.

Να σας πω και το τελευταίο: Η παράταξη της ΠΑΣΠ είναι που πέταγε μέσα από τις εστίες φοιτητές οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν μέσα στις φοιτητικές εστίες γιατί δεν είχαν χρήματα. Δεν ξέρω τι άλλα συμφέροντα υπάρχουν. Δεν λέω ότι όλη η ΠΑΣΠ, όλη η ΔΑΠ, είναι τέτοια παιδιά. Θα σας πω όμως καθαρά ότι οι μηχανισμοί αυτών των παρατάξεων αύριο θα κάνουν σύμπραξη με τους καθηγητές και θα πουλάνε και τις αποφάσεις των κομμάτων.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ λοιπόν κρίνετε αυτά που λέμε (δεν σας αρέσουν, τα θεωρείτε υπερεπαναστατικά, δεν ξέρω τι τα θεωρείτε), αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα [να μιλάτε και να εξισώνετε τη δράση των παρατάξεων].

Τι να σχολιάσεις; Φοιτητές και καθηγητές να έχουν πάρει τέτοιον κατήφορο! Ντροπή! Και τιμή σ' όσους στέκονται όρθιοι και αντιστέκονται!