Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» και άλλα παραμύθια


Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών η σημερινή, 26η Σεπτεμβρίου. Δείτε τι σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι αξίες και ιδανικά προωθούνται από τα κοινοτικά όργανα, στο ακόλουθο εύστοχο σχόλιο του «Ριζοσπάστη» της 25ης/9/2010:

Δεξιότητες για αύξηση του τζίρου…

Αποκορύφωμα της πολιτικής που θέλει την εκμάθηση ξένων γλωσσών σαν μία ακόμα δεξιότητα που θα φέρει λεφτά σε κάποιους αποτελούν οι εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» (26 Σεπτέμβρη) που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων… «ο επιχειρηματίας κ. Franz Huber θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γλωσσικές ικανότητες των συνεργατών του βοήθησαν στην επέκταση, από τη Γερμανία στην Κίνα, της οικογενειακής επιχείρησής του που εκδίδει γεωγραφικούς χάρτες. Η λετονική εταιρεία Stenders, η οποία εξειδικεύεται σε καλλυντικά για το μπάνιο και το σώμα, θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γλωσσικές δεξιότητες βοήθησαν να αποκομίσει 85% των κερδών της από εξαγωγές…» εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θυμίζει ότι το πρόγραμμα διά βίου μάθησης της Επιτροπής χορηγεί 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την υποστήριξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων στον τομέα των γλωσσών.

Δεν υπάρχει πιο εύγλωττος τρόπος να εξηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί κόπτεται για τις δεξιότητες των απασχολήσιμων στις ξένες γλώσσες, την εκμάθηση δηλαδή της καθαρά επικοινωνιακής χρήσης τους, για να πλουτίζουν τα αφεντικά τους και μόνο αυτά. Οπως ο κ. Franz Huber και η παραπάνω λετονική εταιρεία, που θα εξηγήσουν πώς εκτίναξαν τον τζίρο τους εξαργυρώνοντας τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους. Είναι πάντως βέβαιο ότι τα κέρδη τους δεν τα μοιράστηκαν με τους φορτωμένους με δεξιότητες εργαζόμενούς τους…