Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2017

Πολωνία: Η εκστρατεία εξάλειψης της ιστορικής μνήμης καλά κρατεί...


«Ίδιον βαρβαρότητας»: Η Μόσχα εξοργισμένη με την κατεδάφιση μνημείου για τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στην Πολωνία

Αναδημοσίευση από rt.com - Χρόνος δημοσίευσης: 10 Σεπ. 2017 01:57

Η Ρωσία έχει εκφράσει την οργή της για την κατεδάφιση του μαυσωλείου όπου φυλάσσονταν τα εναπομείναντα λείψανα δεκάδων Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Πολωνίας από τη ναζιστική γερμανική κατοχή, αποκαλώντας τήν ενέργεια πράξη βανδαλισμού που παραβιάζει διμερείς συμφωνίες.

Λιγότερα από 20 λεπτά χρειάστηκαν οι πολωνικές αρχές για να ισοπεδώσουν το μνημείο, το οποίο αναγέρθηκε από τον Κόκκινο Στρατό το 1945 στην πολωνική πόλη Τρζιάνκα στη μνήμη 56 Σοβιετικών στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης.

Βίντεο της κατεδάφισης που ανάρτησε ο Άνταμ Μπογκρίσεβιτς εμφανίζει βαρύ χωματουργικό μηχάνημα, που χρησιμοποιήθηκε για την κατακρήμνιση του μνημείου του πολέμου.


© Δημοσιεύτηκε από Adam Bogrycewicz / Facebook

Απαντώντας σε αυτό που περιγράφεται ως ιερόσυλη «πράξη βανδαλισμού», ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι η κατεδάφιση είναι «απαράδεκτη σύμφωνα με τους όρους των υφιστάμενων διακρατικών και διακυβερνητικών εγγράφων» που σχετίζονται με τη διατήρηση της μνήμης και των τόπων ταφής των θυμάτων του πολέμου και της καταπίεσης, προσθέτοντας ότι η πολωνική κυβέρνηση «ήταν πλήρως ενήμερη» της σθεναρής αντίρρησης της Μόσχας στην αποξήλωσή του.

«Θεωρούμε ότι αυτό το εξωφρενικό περιστατικό αντικατοπτρίζει και αποτελεί ευθεία συνέπεια της αντιρωσικής πολιτικής της πολωνικής κυβέρνησης στο πεδίο της μνήμης μεταξύ άλλων» είπε ο υπουργός σε δήλωσή του το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η έλλειψη σεβασμού στη «μνήμη του πολέμου και των ηρώων του» που επιδεικνύει η Πολωνία είναι «χαρακτηριστικό της βαρβαρότητας».

Η Πολωνία υπέβαλε δύο φορές αίτηση στη ρωσική πρεσβεία στην Πολωνία για το ζήτημα της κατάργησης, αλλά δεν μπόρεσε να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία κατά πόσο δεν υπήρχαν απομεινάρια Ρώσων στρατιωτών στον ομαδικό τάφο, σύμφωνα με τον Αλεξέι Φόμιτσεφ, επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής τιμής και μνήμης, του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στην Πολωνία.

«Σύμφωνα με όλα τα έγγραφα, υπάρχουν λείψανα [στον ομαδικό τάφο]· δεν υπάρχουν χαρτιά εκταφής ή ανακομιδής» είπε (βλ. http://tass.ru/politika/4547364) ο Φόρμιτσεφ, όπως μεταδίδει το ΤΑΣΣ.

Ο Φόρμιτσεφ αποκάλυψε ότι η ρωσική αποστολή και οι πολωνικές τοπικές αρχές είχαν συζητήσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί το μνημείο σ’ έναν κατάλογο ιστορικών μνημείων που προστατεύονται από τον νόμο περί πολιτιστικής κληρονομιάς τρεις εβδομάδες πριν από την κατεδάφιση, για την οποία η ρωσική πρεσβεία ειδοποιήθηκε άπαξ ενόσω ήδη είχε δρομολογηθεί.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ένωσε τη φωνή του με όσους καταδικάζουν, λέγοντας (βλ. http://tass.ru/armiya-i-opk/4547662) ότι είναι «εξοργισμένο» με την ποδοπάτηση της μνήμης εκείνων «που απελευθέρωσαν τον κόσμο από τη μαύρη μάστιγα, τον φασισμό».

Η καταστροφή του μνημείου, το οποίο έφερε στην οροφή του το έμβλημα του σφυροδρέπανου, ήταν συνέχεια πρόσφατης απόφασης του πολωνικού κοινοβουλίου (Σέιμ) να υιοθετήσει πακέτο νομοθετικών τροπολογιών που αντιτίθενται στην προπαγάνδα, τόσο την κομμουνιστική όσο και των λοιπών ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι τροπολογίες προέβλεπαν την απομάκρυνση των μνημείων της σοβιετικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των αφιερωμένων στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Καθώς ο νόμος πέρασε ομόφωνα, καταγγέλθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ως «μια τρομακτική απόφαση» καταστρεπτική για την κληρονομιά της πάλης ενάντια στον φασισμό.

Η αντιρωσική γραμμή που ακολουθεί η εντεταλμένη κυβέρνηση του νόμου του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και του Κόμματος [του Νόμου και] της Δικαιοσύνης έχει πρόσφατα καταλήξει ν’ αποκλείσει τη Ρωσία από το να λάβει μέρος σε πολυεθνικό σχέδιο ανέγερσης νέου μνημείου στον τόπο του στρατοπέδου θανάτου του διαβόητου ναζί Σόμπιτορ, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να έχει σημαντική οικονομική συνεισφορά.

«Η πρόθεση να μην επιτραπεί στη Ρωσία να συγκαταλεγεί στους συμμετέχοντες στο σχέδιο αποτελεί μέρος της ρωσοφοβίας της Βαρσοβίας, η οποία επιδεικνύεται ανοικτά τελευταία. Οι Πολωνοί επίσης αποσκοπούν να επιβάλουν τη δική τους εκδοχή της Ιστορίας υπονομεύοντας τον ρόλο της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού ως ελευθερωτών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ταυτόχρονα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών.

Επίσης, συνεχίζοντας τη σταυροφορία κατά της ιστορικής μνήμης, η Πολωνία αξιώνει εκατομμύρια από τη Ρωσία ως επανορθώσεις σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρίγας, η οποία έθεσε τέρμα στον πολωνο-σοβιετικό πόλεμο το 1921.

«Η Ρωσία είναι ο εχθρός που έχει ανάγκη η πολωνική κυβέρνηση»

Ο Μπρούνο Ντρβέσκι, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γλωσσών και Ανατολικών Πολιτισμών, πιστεύει ότι το αντιρωσικό αφήγημα στην Πολωνία υποδαυλίζεται από τις αρχές, οι οποίες θέλουν να σκιαγραφήσουν σαν εξωτερικό εχθρό τη Ρωσία, για αποκόμιση πολιτικού οφέλους.

«Χρειάζονται κάποιον εχθρό στην Πολωνία. Ο γερμανικός εθνικισμός και ο ουκρανικός εθνικισμός δεν είναι καθόλου αρεστοί στον κόσμο, έτσι ωθούν τα πράγματα ενάντια στη Ρωσία, επειδή δεν μπορούν να κριτικάρουν την Ουκρανία ή τη Γερμανία, και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος» είπε στο RT ο Ντρβέσκι.

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματολόγησε, οι κανονικοί (sic) Πολωνοί δεν υποστηρίζουν τις προσπάθειες της πολωνικής κυβέρνησης να ξαναγράψει την Ιστορία σβήνοντας κάθε αναφορά στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην ήττα του φασισμού, όπως ενσαρκώνεται στα μνημεία της σοβιετικής εποχής.

«Είναι καθαρή δημαγωγία· αν ρωτήσετε τον κόσμο στον δρόμο στην Πολωνία, θα σας πουν ότι είναι καθαρός βανδαλισμός, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν τα πολωνικά Μέσα και η κυβέρνηση» είπε ο Ντρβέσκι, προσθέτοντας ότι πολλοί Πολωνοί γνωρίζουν και σέβονται τον ρόλο του σοβιετικού στρατού, αλλά η κυβέρνηση εργάζεται με ζήλο να εξαλείψει αυτή τη μνήμη.

«Όλη η προπαγάνδα εστιάζεται στο λεγόμενο σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την εποχή. Δεν κάνουν λόγο για τον ρόλο των Σοβιετικών στην απελευθέρωση της Πολωνίας» είπε.

Πιο πολύ κινδυνεύει η πολωνική νεολαία, η οποία είναι ευάλωτη απέναντι σ’ αυτή τη ρητορική, προέβαλε.

«Το πρόβλημα είναι με τη νέα γενιά, η οποία μεγάλωσε στα σχολεία όπου διδάχτηκε την [εκδοχή της] Ιστορία[ς] που σας είπα».

ΠΗΓΗ: https://www.rt.com/news/402658-poland-demolishes-read-army-memorial/ (Μετάφραση: Λ.-Δ. Παπαδέας)