Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

Φτηνά κόλπα…


Την επομένη του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της τρώεικας με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη ήδη πριν από τις εκλογές και θα γινόταν, ασφαλώς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών και ανεξαρτήτως αν, λόγω αποτελέσματος, είχαν δρομολογηθεί —λέμε τώρα…— πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως μας "απειλούσε" ο Γ.Α.Π.[1] Γι' αυτό και το ΚΚΕ είχε προγραμματίσει, επίσης πριν από τις εκλογές, και πραγματοποίησε την ίδια μέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που έχει προσδέσει τη χώρα μας στο άρμα της τρώεικας —ξέρετε, αυτή τη συγκέντρωση που τράβηξε πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, προεξάρχοντος του μπολσεβικίζοντος MEGA…

Η συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων και της τρώεικας έγινε υπό το φως της δημοσιοποίησης, την ίδια μέρα, από τη Eurostat των αναθεωρημένων δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας για την περίοδο 2006–2009 και, ειδικότερα, του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, από το 13,6% στο 15,4% του ΑΕΠ, και του αναθεωρημένου χρέους του ίδιου έτους, από το 115,4% στο 126,8% του ΑΕΠ. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, με την οποία ενημερώνει για τα συμπεράσματα της εν λόγω συνάντησης. Θα ανέμενε κανείς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης να ήταν ταυτόσημο στις δύο εκδόσεις, ελληνόγλωσση και αγγλόγλωσση. Αμ δε! Διαφέρουν τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία, στα παρατιθέμενα στοιχεία. Ως προς το ύφος, η ελληνόγλωσση ανακοίνωση παραπέμπει μάλλον σε σχόλιο κυβερνητικού εκπροσώπου με εκφράσεις όπως «…Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση…». Ως προς τα παρατιθέμενα στοιχεία, χαρακτηριστικό είναι το ότι η ελληνόγλωσση ανακοίνωση, και μόνο αυτή, αναφέρει πως «…Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί…»!

Έτσι, η ελληνόγλωσση ανακοίνωση καταλήγει ως εξής (η επισήμανση με έντονα στοιχεία, από μένα):

Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο.

Αντίστοιχα, η αγγλόγλωσση ανακοίνωση καταλήγει:

Fiscal consolidation will continue within the targets and the framework of the Economic and Financial Programme agreed with the EU, ECB and IMF leading to a fiscal deficit below 3% of GDP in 2014. The 2011 budget detailing the fiscal effort for 2011 and the measures to bring it about will be tabled to Parliament on Thursday 18th November.[2]

Όπως βλέπετε, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας υποχρεώνεται να εκδώσει δύο ανακοινώσεις. Η μία, στα αγγλικά, απευθύνεται στις αγορές, στους τραπεζίτες και σ' αυτούς με τους οποίους έχουμε υπογράψει δανειακή σύμβαση, η οποία, σημειωτέον, διέπεται από τις διατάξεις του αγγλικού δικαίου. Αυτή είναι ευπρεπής (politically correct αγγλιστί) και μάλλον αξιόπιστη. Η άλλη, στα ελληνικά, προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση, γι' αυτό επιφυλάσσει στους ιθαγενείς αυτής της χώρας τη γνωστή απαξιωτική και μειωτική μεταχείριση στην οποία μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες, δηλαδή μπόλικη προπαγανδιστική αθλιότητα και κοροϊδία, εμπαιγμό.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

[1]Γ.Α.Π.: Γεώργιος Ανδρέα Παπατζής.

[2]Η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα συνεχιστεί εντός των στόχων και των ορίων του Οικονομικού και Δημοσιονομικού Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οδηγεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014. Ο προϋπολογισμός του 2011, με την ανάλυση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των ληπτέων μέτρων, θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.