Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

Αθλιότητες «του συνήθους υψηλού επιπέδου»…


Δεδομένου ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ήταν το στρατηγείο των εθνικών δυνάμεων και των Βρετανών συμμάχων μας στη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944, το «GB Corner» ήταν ο κατάλληλος τόπος για ένα γεύμα με τον Μάκη Βορίδη. Παραγγείλαμε δύο ντράι μαρτίνι με τζιν, δύο Angus burgers (το μπιφτέκι ήταν εξαιρετικό, άνετα τρωγόταν ακόμη και τελείως άψητο, αλλά οι πατάτες παρατηγανισμένες), επίσης ένα αναψυκτικό και δύο καφέδες. Το σύνολο ήταν 101 ευρώ και το σέρβις τού συνήθους υψηλού επιπέδου.

Αναρωτιέστε τι είναι αυτό που διαβάσατε; Να σας λύσω την απορία: Πρώτα πρώτα, θα αντιληφθήκατε, φαντάζομαι, ότι πρόκειται για δημοσιογραφία «τού συνήθους υψηλού επιπέδου» της «Καθημερινής»· σκουπίδια, δηλαδή, αλλά όχι πεταμένα στην άκρη του δρόμου, μα σε λαμπερή συσκευασία, όπως αρμόζει στην εκλεπτυσμένη αισθητική των ευγενών κοσμοπολιτών της υψηλής κοινωνίας. Ξέρετε, της «Καθημερινής», αυτής της σοβαροφανούς κυράτσας, που σας ενημέρωσε καταλεπτώς, λόγου χάρη, για το κορυφαίο κοσμοπολίτικο χάπενινγκ της Κυριακής 31 Οκτώβρη, τον φετινό επετειακό Μαραθώνιο, που στήθηκε σε ανάμνηση ενός άλλου κορυφαίου κοσμοπολίτικου χάπενινγκ (προφανώς κάπως έτσι το αντιλαμβάνεται…) που έλαβε χώρα πριν από 2.500 χρόνια, της μάχης του Μαραθώνα. Γι’ αυτόν τον Μαραθώνιο, η καλή εφημερίδα πρόσφερε απλόχερα στο εκλεκτό αναγνωστικό κοινό της πλήθος από λίαν πολύτιμες πληροφορίες, σ’ ένα άρθρο της Ελένης Μπίστικα, του συνήθους υψηλού επιπέδου:

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, γιος του πρίγκιπα Αλέξανδρου και της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας είναι ένας από τους 12.500 συμμετέχοντες στην κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας, σήμερα Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Ο δισέγγονος του βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδος και της Ασπασίας Μάνου, βαφτιστήρι του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, μαζί με τη φίλη του Lucy Attwood, θα τρέξουν στον Μαραθώνιο με σκοπό να προσφέρουν τα έσοδα από τις δωρεές και τις χορηγίες που θα σταλούν στον Ανθρωπιστικό Οργανισμό Lifeline Hellas, για να ενισχύσουν τα παιδιά στην Ελλάδα και στη Σερβία με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας. Στον Μαραθώνα θα είναι παρόντες οι πρίγκιπες Αλέξανδρος και Αικατερίνη της Σερβίας, καθώς και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο —να χειροκροτήσουν όχι μόνο τον νικητή του Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και όσους τερματίσουν.

Ο επετειακός αυτός Μαραθώνιος κέντρισε επίσης την ευαισθησία και τον πατριωτισμό του γνωστού α(θ)λητικογράφου Αντώνη Πανούτσου και τον οδήγησε να γράψει σ’ ένα άρθρο του τού συνήθους υψηλού επιπέδου της στήλης του «Με το φτωχό μου το μυαλό…» (τρεκλίζει λιγάκι η σύνταξη, αλλά Πανούτσος είναι αυτός…):

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι άνθρωποι που έρχονται να τρέξουν σε έναν επετειακό μαραθώνιο είναι λογικό να ενδιαφέρονται για την ιστορία και για να επισκεφθούν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Το να βρουν την Ακρόπολη κλειστή και να αντιμετωπίσουν το καρακατσουλιό με τους συμβασιούχους να κυνηγιούνται με τα ΜΑΤ θα είναι ό,τι χειρότερο. Οποιος εκείνες τις ημέρες δοκιμάσει να κλείσει παράνομα τις πόρτες της Ακρόπολης είναι εθνικός προδότης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανοχή που πρέπει να δείχνεται από ένα κράτος στους προδότες.

Αλλά να επιστρέψω στο κείμενο με το οποίο άρχισα, γιατί δεν τελείωσα με δαύτο, κάτι μού κάθεται στο στομάχι. Δεν ξέρω αν είναι τα αχώνευτα Angus burgers, οι παρατηγανισμένες πατάτες ή ο χοντροκομμένος αντικομμουνισμός του γνωστού και μη εξαιρετέου Στέφανου Κασιμάτη, στον οποίο οφείλουμε το λαμπρό πόνημα. Ξέρετε, είναι αυτός που πετάγεται στον ύπνο του από έναν φοβερό εφιάλτη, «την ντουντούκα του Σάββα του Τσιμπόγλου»! Αλλά, κύριε Κασιμάτη μας, γιατί μεροληπτείτε μνημονεύοντας μονάχα τους βρετανούς αφέντες σας; Ξεχνάτε ότι το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» φιλοξένησε επίσης το Αρχηγείο των Γερμανών στην Κατοχή; Οποία ασέβεια προς τους γερμανούς αφέντες σας!