Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

Πρόσω ο ταξικός αγώνας, κράτει τα αντιλαϊκά σχέδια!


Ακόμα δεν έχει ξημερώσει, σκοτάδι· η ώρα είναι 4:30. Οι σύντροφοι κι οι συναγωνιστές του ΠΑΜΕ, ειδοποιημένοι, έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Ξημερώνει η 29η Ιούνη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Εδώ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στους καταπέλτες των καραβιών, η εργατική τάξη είναι αποφασισμένη να δώσει άλλη μία αποφασιστική μάχη ενάντια στην ασυδοσία του κεφαλαίου, για να διεκδικήσει ό,τι δικαιούται και της ανήκει, για να ματαιώσει τα σχέδια της πλουτοκρατίας που απεργάζεται την οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και τον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων τους. Είναι αποφασισμένη να δώσει ένα μάθημα αξιοπρέπειας στον ελεεινό εσμό των εξωνημένων ασπόνδυλων της —τάχατες— δημοσιογραφίας, αυτών που κάθε βράδυ ωρύονται στα δελτία τιβίσεων, για την ενημέρωσή μας βεβαίως πασχίζοντας· αλίμονο!

Οι απεργοί αντικρίζουν ένα ασυνήθιστο θέαμα: Όλες οι πύλες του λιμανιού είναι κλειστές. Μέσα στο λιμάνι, το αποκλεισμένο, κατά μήκος της περίφραξης, έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των διάφορων σωμάτων ασφαλείας (ή προστασίας του πολίτη —εξάλλου, και οι εφοπλιστές πολίτες είναι, βρε αδελφέ), ΜΑΤ, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ. Οι καταπέλτες των πλοίων είναι ανεβασμένοι, κλειστοί. Οι απεργοί οργανώνονται. Διαβουλεύονται, καταστρώνουν σχέδιο και κατανέμουν τις δυνάμεις τους, παρατασσόμενοι σ' όλες τις πύλες του λιμανιού, αντίκρυ στους ένστολους της ασφάλειας–προστασίας, μέσα από τα κάγκελα οι ασφαλίτες, απέξω οι απεργοί. Οι ασφαλίτες με τις στολές, τις ασπίδες, τα κράνη, τα κλομπ. Οι απεργοί «με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία», με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με τα συνθήματά τους.


Απέξω οι απεργοί; Ε… όχι! Κάποια στιγμή, όσοι —οι περισσότεροι— ήσαν απέξω, έκπληκτοι αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι διαδηλωτές έχουν εκπορθήσει κάποια ή κάποιες πύλες του λιμανιού και έχουν περάσει μέσα από τα κάγκελα! Συνθήματα πλέον ακούγονται και από μέσα και απέξω. Λίγο αργότερα κάποια πλοία, χωρίς να έχουν ανοίξει τους καταπέλτες, χωρίς επιβάτες, αποπλέουν. Μάλλον για λόγους εντυπώσεων· να μη φαίνεται ότι έμειναν στο λιμάνι λόγω ματαίωσης του δρομολογίου τους εξαιτίας της απεργίας… Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας τους.

Η σημερινή απεργία ασφαλώς είχε στο επίκεντρό της τους ναυτεργάτες για πολλούς λόγους. Αφενός, επειδή οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν, παράλληλα με τα προβλήματα τα κοινά για όλους τους εργαζόμενους εξαιτίας της επίθεσης της πλουτοκρατίας υπό το πρόσχημα της κρίσης, κάποια ειδικότερα προβλήματα στον δικό τους εργασιακό χώρο (άρση καμποτάζ, εφοπλιστική ασυδοσία). Αφετέρου, επειδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα ανέκαθεν απολαύει κάποιας ιδιαίτερης ευνοϊκής μεταχείρισης, ασυλίας θα 'λεγα πιο σωστά, από την πολιτεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διαβόητος αντεργατικός νόμος 330/76 καταργήθηκε το 1982, ύστερα από επίμονη γι' αυτό πάλη του εργατικού κινήματος, και αντικαταστάθηκε από τον νόμο 1264/82 σε όλους τους εργασιακούς τομείς πλην της ναυτιλίας! Από τρίτου, επειδή η σημερινή απεργία και, ειδικότερα, οι ναυτεργάτες συνάντησαν λυσσασμένη αντίδραση, πρωτόγνωρων διαστάσεων, από την άρχουσα τάξη και τους λακέδες της. Τόση λάσπη, τόση συκοφαντία, τόση διαστρέβλωση, τόσα ψέματα, τόσο μένος… Ξεσάλωσαν οι Παπαδημητρίου, οι Πορτοσάλτες, οι Κασιμάτηδες, οι Πρετεντέρηδες, οι Καμπουράκηδες, οι Τσίμες (πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως ΔΕΝ θα γινόμουν άλλος!), οι Καψήδες…

Διαβάστε πώς σχολιάζει ο «Ριζοσπάστης» της 29/6/2010, στο κεντρικό του σχόλιο της πρώτης σελίδας, την επίθεση ενάντια στην απεργία των ναυτεργατικών σωματείων από την κυβέρνηση, με τη συνέργεια των συμμάχων της (Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ.), και όχι μόνο· από κοντά και η τάχα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα εξουσία… Διαβάστε να δείτε τη μεροληψία της Δικαιοσύνης:

Με τους ναυτεργάτες

Τα δικαστήρια, τασσόμενα στην υπηρεσία εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων, έβγαλαν και πάλι παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που συμμετέχουν στη γενική πανελλαδική απεργία, που έχουν προκηρύξει, εκτός από το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και υπόλογη. Ενάντια στους ναυτεργάτες ΛΑ.Ο.Σ–ΝΔ. Να επιβληθεί η νομιμότητα κραύγαζαν χτες τα αστικά ΜΜΕ και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. Η απεργία των ναυτεργατών υπονομεύει την ανάπτυξη, τον τουρισμό, είναι ενάντια στους νησιώτες και στο εισόδημά τους, τους αφήνουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα έλεγαν. Ποινικοποιούν τους ναυτεργατικούς αγώνες, όταν το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» (του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας που κάνει μηνύσεις κατά των ναυτεργατών), λόγω βλάβης, δεν έκανε για μία βδομάδα τα προγραμματισμένα δρομολόγια στη Μυτιλήνη. Τι έκανε η Δικαιοσύνη; Δεν παρανόμησε ο εφοπλιστής αφήνοντας το νησί χωρίς βαπόρι; Όταν οι ακτοπλόοι έκαναν λοκ άουτ αφήνοντας για μέρες τα νησιά χωρίς βαπόρια δεν παρανομούσαν, αφήνοντας χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, άλλα εφόδια τους νησιώτες; Έκανε τίποτα η «Δικαιοσύνη»; Το λοκ άουτ δεν υπονομεύει την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των νησιωτών; Εφοπλιστές αφήνουν απλήρωτους ναυτεργάτες, τους έχουν ανασφάλιστους βουλιάζοντας στα χρέη το ΝΑΤ. Βγήκε παράνομος από τη "Δικαιοσύνη" κανένας εφοπλιστής; Ποιος εφοπλιστής δικάστηκε γιατί βούλιαξε το σάπιο, χωρίς σωστικά μέσα, με μειωμένη οργανική σύνθεση πληρωμάτων, βαπόρι του πνίγοντας ναυτεργάτες και επιβάτες; Το πλήρωμα πάει φυλακή. Οι αγώνες των ναυτεργατών για τα δικαιώματά τους, για ασφαλή βαπόρια, κόντρα σε εφοπλιστές, κυβερνήσεις, είναι αγώνας υπέρ των νησιωτών, υπέρ του λαού. Κανένας τίμιος άνθρωπος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το καθεστώς αυθαιρεσίας που επιχειρείται να επιβληθεί, με την καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία. Αμέριστη ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες σήμερα. Κάτω τα χέρια από την απεργία.

Ο αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα που μας επιφυλάσσουν οι δυνάστες μας, ΔΝΤ και οικονομική ολιγαρχία, έχει μακρύ δρόμο ακόμα μέχρι το τέρμα, τη νίκη των εργατών. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή ημέρα σίγουρα καταγράφεται ως πολύτιμη παρακαταθήκη ενόψει των αγώνων που έρχονται. Καλή δύναμη!