Τρίτη, Μαΐου 01, 2012

Πρωτομαγιά με τους γίγαντες


Η Πρωτομαγιά, η κορυφαία γιορτή της εργατικής τάξης, είναι πάντα μια ξεχωριστή μέρα. Η φετινή Πρωτομαγιά, η Πρωτομαγιά του 2012 στην καρδιά της Ελλάδας αποκτά μια μεγαλειώδη διάσταση. Δεν είναι μονάχα το φορτίο των ημερών, ημερών κυοφορίας ενός καλύτερου αύριο, ημερών αγώνων και ελπίδας· είναι κυρίως το γεγονός ότι στην Αττική οι ταξικές δυνάμεις θα γιορτάσουν μαζί με τους Γίγαντες, στην πύλη του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Εκεί όπου πάνω από 6 μήνες τώρα πάλλεται η καρδιά της αγωνιζόμενης εργατιάς, εκεί όπου οι σύγχρονοι Γίγαντες, οι απεργοί χαλυβουργοί, παραδίδουν μαθήματα γενναιότητας, αξιοπρέπειας, περηφάνιας, ελευθεροφροσύνης, αλληλεγγύης ταξικής και ήθους. Μαθήματα κόντρα στην υποταγή, τον συμβιβασμό, την παραίτηση, τον ραγιαδισμό, την αναζήτηση ατομικών λύσεων, την ύβρη και την προσβολή. Αυτοί μας δείχνουν τον δρόμο. Στην πραγματικότητα, αυτοί έχουν ήδη αναγορευτεί σε σύμβολα για τους προλετάριους. Από κει και πέρα, «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Από κει και πέρα, η ευθύνη των συνειδητοποιημένων πρωτοπόρων να πληροφορήσουν, να πείσουν και να εμπνεύσουν τους συναδέλφους τους. Από κει και πέρα, η προσωπική ευθύνη καθενός…

Σήμερα, σαν αφιέρωμα στη μέρα τιμής των εργατικών αγώνων, παραθέτω ένα άρθρο, ανυπόγραφο, από το φύλλο αρ. 35 της «Πράβντα» της 18ης του Απρίλη (1ης του Μάη) του 1917. Η Ρωσική Επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση της «Επανάστασης του Φλεβάρη», που σήμανε το τέλος του τσαρισμού και, βεβαίως, πρόκειται σε λίγους μήνες, να ξετυλιχτεί η τελική, ας πούμε, φάση της, η «Οκτωβριανή Επανάσταση». Παράλληλα εκτυλίσσεται το δράμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε αρχίσει το 1914, στον οποίο έχει συρθεί ο ρωσικός λαός από τους ηγέτες του· θα απαγκιστρωθεί απ' αυτόν λίγους μήνες αργότερα, όταν θα έχει καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τους δυνάστες του, όταν ο λαός θα έχει πάρει την εξουσία στα χέρια του.

Το βήμα στην «Πράβντα»:

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι ληστές κεφαλαιοκράτες των εμπόλεμων χωρών έριξαν τον κόσμο στην ανθρωποσφαγή.

Πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι εργάτες όλων των χωρών —χτες ακόμα ομόαιμα αδέλφια, μα σήμερα ντυμένοι στο χακί στέκονται αντιμέτωποι σαν εχθροί— σακατεύουν, σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, για να χαίρονται οι εχθροί του προλεταριάτου.

Μαζική εξόντωση των ζωντανών δυνάμεων των λαών, μαζική καταστροφή και εξαθλίωση, ερείπια στις πολιτείες και τα χωριά που άλλοτε ανθούσαν, μαζική πείνα και επιστροφή σε κατάσταση βαρβαρότητας —νά τι μας φέρνει καθημερινά ο πόλεμος. Και όλα αυτά για να μπορεί μια φούχτα ληστές, με κορώνα και χωρίς κορώνα, να ληστεύει τις ξένες χώρες και να συσσωρεύει αμέτρητα πλούτη.

Ο κόσμος άρχισε να ασφυκτιά στη μέγγενη του πολέμου…

Έγινε πνιγερή η ατμόσφαιρα και οι λαοί της Ευρώπης άρχισαν πια να σηκώνουν κεφάλι ενάντια στην πολεμόχαρη κεφαλαιοκρατία.

Η ρωσική επανάσταση ανοίγει πρώτη ρήγμα στον τοίχο που χωρίζει τους εργάτες τον έναν από τον άλλο. Σε στιγμές γενικής «πατριωτικής» μέθης οι ρώσοι εργάτες κηρύχνουν πρώτοι το λησμονημένο σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Με το βροντολάλημα της ρωσικής επανάστασης ξυπνούν από το λήθαργο κι οι εργάτες της Δύσης. Απεργίες και διαδηλώσεις στη Γερμανία, διαδηλώσεις στην Αυστρία και τη Βουλγαρία, απεργίες και συλλαλητήρια στις ουδέτερες χώρες, αναβρασμός που όλο και δυναμώνει στην Αγγλία και τη Γαλλία, μαζική συναδέλφωση στα μέτωπα —αυτά είναι τα πρώτα χελιδόνια της σοσιαλιστικής επανάστασης που ανεβαίνει.

Και η σημερινή μας γιορτή, η Πρωτομαγιά, δεν είναι μήπως κι αυτή ένα σημάδι που δείχνει ότι μέσα στα ποτάμια του αίματος σφυρηλατούνται οι καινούργιοι δεσμοί της αδελφοσύνης των λαών;

Καίγεται το έδαφος κάτω από τα πόδια των ληστών του κεφαλαίου, γιατί υψώνεται ξανά πάνω από την Ευρώπη η κόκκινη σημαία της Διεθνούς.

Η σημερινή μέρα, η Πρωτομαγιά, μέρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης απλώνουν αδελφικά το χέρι στους εργάτες όλου του κόσμου, ας αποτελέσει την εγγύηση ότι θα γεννηθεί η νέα επαναστατική Διεθνής!

Το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», που αντήχησε σήμερα στις πλατείες της Πετρούπολης, ας πετάξει πάνω απ’ όλο τον κόσμο κι ας ενώσει τους εργάτες όλων των χωρών στην πάλη για το σοσιαλισμό!

Πάνω από τα κεφάλια των ληστών του κεφαλαίου, πάνω από τα κεφάλια των ληστρικών τους κυβερνήσεων, απλώνουμε το χέρι στους εργάτες όλων των χωρών και αναφωνούμε:

Ζήτω η Πρωτομαγιά!
Ζήτω η αδελφότητα των λαών!
Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση!

«Πράβντα»
18/4 (1/5) 1917