Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

Τι 2035, τι 2350; Λεπτομέρειες…


Διαβάζω στο προχθεσινό (20 Ιαν. 2010) φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» την ακόλουθη είδηση, σε αναδημοσίευση από τους «Sunday Τimes»:

Στην έκθεση–σταθμό που δημοσιοποίησε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων κινδυνεύουν να έχουν εξαφανιστεί έως το 2035. […] αποκαλύπτεται πως βασίστηκε σε σαθρά επιστημονικά θεμέλια […] οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την προειδοποίηση ομολόγησαν τις τελευταίες ημέρες πως στηρίχθηκε σε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νew Scientist» το 1999 […] Αποκαλύφθηκε επίσης πως το εν λόγω άρθρο βασίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη που πήρε μέσω τηλεφώνου ο δημοσιογράφος Φρεντ Πιρς από τον Σιέντ Χασνάιν, έναν Ινδό επιστήμονα με έδρα, τότε, το Πανεπιστήμιο Γιαβαχαρλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί […] ο Χασνάιν έχει αναγνωρίσει πως απλώς «πιθανολογούσε» και οι προειδοποιήσεις του δεν στηρίζονταν σε επίσημες έρευνες […] το άρθρο στο «Νew Scientist» είχε λίγο–πολύ ξεχαστεί μέχρι το 2005, όταν το επικαλέστηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σε μια έκθεση με τίτλο «Μια επισκόπηση των παγετώνων: Η υποχώρηση των παγετώνων και οι πιθανές επιπτώσεις της στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα» […] έγινε μια από τις βασικές πηγές του Μουράρι Λαλ, επιβλέποντα του κεφαλαίου που αφιέρωσε η ΙΡCC στους παγετώνες στην έκθεση του 2007. Μάλιστα, η ΙΡCC έκανε ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας «πολύ πιθανή» (με πιθανότητες, δηλαδή, άνω του 90%) την τήξη των παγετώνων […] Ο Γκράχαμ Κόλι, γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Οντάριο, που ανακίνησε το όλο θέμα, χαρακτηρίζει μιλώντας στους «Sunday Τimes» «απίστευτη τεμπελιά» εκ μέρους της ΙΡCC το γεγονός πως στηρίχτηκε στην έκθεση του WWF και δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει και να αξιολογήσει την αρχική πηγή.

Για το ίδιο θέμα, η χθεσινή (21 Ιαν. 2010) «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» γράφει:


«Παράταση ζωής» έλαβαν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, επρόκειτο να εξαφανιστούν το αργότερο ώς το 2035. «Συγγνώμη λάθος» δήλωσε και ο πρόεδρος της επιτροπής. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό το μικρό σφάλμα μπορεί να καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των επιστημόνων που μελετούν το κλίμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει πως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα.

Λαθάκι (sic: «αυτό το μικρό σφάλμα»), λοιπόν. Βέβαια! Τι 2035, τι 2350! Πού να το δεις, εύκολο είναι; Θα μου πείτε, αβλεψία. Ναι, αλλά και ακρισία; Και έλλειψη επαγγελματισμού, υπευθυνότητας, επιστημοσύνης; Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να επιβιώνει αυτό το τερατώδες, τάχα "λαθάκι" από το 1999 μέχρι σήμερα;

Κατόπιν αυτών δικαιούμαι, νομίζω, να πω: Τι 2010, τι 1910; Τι σάτιρα, τι πραγματικότητα; Αφήστε που και ο πλέον ευφάνταστος σατιρογράφος πολλές φορές αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο η, πάντα απρόβλεπτη, πραγματικότητα μπορεί να τον ξεπεράσει. Διαβάστε το ευθυμογράφημα «Το πεταχτό ρεπορτάζ», παρμένο από το σατιρικό (σατυρικό αυτοαποκαλείται) ετήσιο περιοδικό «ΣΑΤΑΝ» της Κωνσταντινούπολης, τεύχος του έτους 1910:

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το ευθυμογράφημα σε μορφή pdf.


Και μη… χοιρότερα!