Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2016

Μόσχα: Η Τουρκία ενισχύει τους τζιχαντιστές ενόψει των επικείμενων συνομιλιών για τη Συρία


Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών: Ισλαμιστές μαχητές στο Χαλέπι έλαβαν ενισχύσεις από την Τουρκία

Αναδημοσίευση από rt.com - Χρόνος δημοσίευσης: 21 Ιαν. 2016 12:25



Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε ότι οι τρομοκράτες έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους ενόψει των ενδοσυριακών συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι αντάρτες στη συριακή επαρχία του Χαλεπιού λαμβάνουν ενισχύσεις από την Τουρκία.

Οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και διαφόρων αντιπολιτευτικών ομάδων προγραμματίζονται να διεξαχθούν στην ελβετική πόλη της Γενεύης στις 25 Ιανουαρίου.

«Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό ότι, ενόψει της προγραμματιζόμενης έναρξης των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, έχουν ενταθεί οι δραστηριότητες των τρομοκρατικών ομάδων. Προφανώς προσπαθούν να στρέψουν υπέρ αυτών τη ροή των εξελίξεων στο πεδίο μάχης» ανάφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, έγιναν απόπειρες να ξεκινήσουν αντεπιθέσεις ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις από τις ομάδες Αχράρ ας Σαμ και Μέτωπο της Αλ-Νούσρα, οι οποίες «έλαβαν σοβαρές ενισχύσεις από την Τουρκία».

Η αυξημένη δραστηριότητα των τρομοκρατών παρατηρήθηκε σε αρκετά προάστια της Δαμασκού και στις επαρχίες Χομς και Ιντίλμπ της Συρίας, πρόσθεσε.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Συρία, τόνισε η Ζαχάροβα.

Επανέλαβε ότι το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας έχει εκτελέσει 30 πτήσεις «όχι μόνο προς τη Συρία, αλλά και προς τον Λίβανο και την Ιορδανία» τον Ιανουάριο, διανέμοντας 600 τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σ’ αυτούς που πλήττονται από τη σύγκρουση.

Παράλληλα προς την ανθρωπιστική βοήθεια, «η Ρωσία έχει επίσης συμμετάσχει στην απομάκρυνση των πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν επικίνδυνες περιοχές» πρόσθεσε.

Η Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα «εξεπλάγη» με πρόσφατα σχόλια της Ουάσινγκτον, στα οποία «εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ διατύπωσαν ότι δεν βλέπουν να καταβάλλει η Ρωσία προσπάθειες για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία».

«Αυτό είναι πολύ περίεργο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι βλέπει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών τεθωρακισμένων που εισέρχονται ή έρπουν στο έδαφος άλλων κρατών, αλλά τίποτα δεν βλέπει από ανθρωπιστική βοήθεια» ανάφερε.

Η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις αυξανόμενες στρατιωτικές επιδρομές της Άγκυρας στη Συρία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι… οχυρωματικά έργα [κατασκευασμένα από την Τουρκία] κατά μήκος της συροτουρκικής μεθορίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπύργια από ομάδες μαχητών».

«Ενώ όλα τα συμμετέχοντα μέρη επικεντρώνουν τις ελπίδες τους στην έναρξη ενός σοβαρού και… διεξοδικού διαλόγου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, εξωτερικές δυνάμεις συνεχίζουν να βοηθούν μαχητές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικών ομάδων, εφοδιάζοντάς τους με όπλα και πολεμοφόδια» τόνισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, η συριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε επίσημο διάβημα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «επανειλημμένες επιδρομές τουρκικών στρατευμάτων εντός περιοχών της συριακής μεθορίου».

Από τον Μάρτιο του 2011 η Συρία σαρώνεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο πάνω από 250.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά τα χρόνια η συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καταπολέμησε διάφορες ομάδες αντιπολιτευόμενων και τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, πρώην ΙΚΙΛ) και του Μετώπου Αλ-Νούσρα.

ΠΗΓΗ: https://www.rt.com/news/329675-aleppo-militants-reinforcements-turkey/ (Μετάφραση: Λ.-Δ. Παπαδέας)