Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013

Μπλέξαμε τους -ισμούς μας!


Στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΚΚΕ, διάβασα μια επιστολή που με παραξένεψε —ας το γράψω έτσι— και θα ήθελα να τη σχολιάσω. Πάνω στην ώρα, θα 'λεγα, ο παραγωγικότατος συνιστολόγος Lenin Reloaded έγραψε μια εξαιρετική ανάρτηση με τίτλο Γιατί απάλειψε η ΚΕ του ΚΚΕ τον όρο «αντι-ιμπεριαλιστική» από την εννοιολόγηση της Λαϊκής Συμμαχίας; με αφορμή αυτή την επιστολή. Ο συντάκτης της ανάρτησης δεν στέκεται στην επιστολή καθαυτή, αλλά με αφορμή την επιστολή διατυπώνει ένα υπαρκτό ερώτημα που γεννιέται από τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ όσον αφορά το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της «Λαϊκής Συμμαχίας» και στη συνέχεια επιχειρηματολογεί εύστοχα υπέρ των θέσεων του κόμματος. Αναδημοσιεύω την ανάρτηση και στη συνέχεια προσθέτω το δικό μου σχόλιο σχετικά με την επιχειρηματολογία του επιστολογράφου.



…Ρωτάνε πολλοί, και ανάμεσά τους ένας από τους επιστολογράφους στον προσυνεδριακό του οποίου τις ενστάσεις αντιγράφουμε:

«Αντιιμπεριαλιστική πάλη σημαίνει πάλη ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στις επιλογές τους, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Διαχωρίζοντας την αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική δράση από την αντιιμπεριαλιστική αντιιμπεριαλιστική δράση εμπεριέχει την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική δράση), αντί να βοηθήσουμε αυτούς που δεν κατανοούν τον όρο αντιιμπεριαλιστική δράση και την ταυτίζουν με τη δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να τον κατανοήσουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο να συμβάλουμε, χωρίς να το θέλουμε, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες συγχύσεις, να ταυτίσουν την αντιιμπεριαλιστική δράση με την αντιπολεμική και, το κυριότερο, να κυριαρχήσουν αστικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις που θεωρούν ότι ο ιμπεριαλισμός κινείται στη σφαίρα της πολιτικής, αποκόβοντάς τον από την οικονομική του βάση.

»Αφού λοιπόν ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι μονοπωλιακός, όπως αναφέρεται στη θέση 62, είναι ιμπεριαλισμός και ως εκ τούτου ο προσανατολισμός της Λαϊκής Συμμαχίας δεν αρκεί να είναι “αντιμονοπωλιακός αντικαπιταλιστικός”, αλλά πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστικός για να μπορέσει να δώσει πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση στα ζητήματα που καλείται να λύσει».

Ο φόβος που διατυπώνει ο σύντροφος είναι μην διολισθήσει ο αντι-ιμπεριαλισμός του ΚΚΕ σε απλό αστικό πασιφισμό. Δυστυχώς, ο σύντροφος δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι καταλαβαίνει η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων ως «αντι-ιμπεριαλισμό» σήμερα. Να τον βοηθήσουμε. Καταλαβαίνει ως «αντι-ιμπεριαλισμό» τον ιμπεριαλισμό. Τον «δικό της» ιμπεριαλισμό, τον ιμπεριαλισμό της δικής της αστικής τάξης. Αυτό καταλαβαίνει ότι είναι «αντι-ιμπεριαλισμός». «Αντι-ιμπεριαλισμός» σήμερα είναι η μάχη για να εξασφαλίσουμε καλύτερα φιλέτα αερίου για τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου, παίζοντας, φυσικά, με τον πόλεμο γιατί τις ίδιες ακριβώς στοχεύσεις έχει η αστική τάξη της Τουρκίας.

Δε λειτουργεί τυχαία η ΚΕ, γιατί δεν είναι τυχαία ΚΕ. Πριν από όλους, συστηματικότερα από όλους και βαθύτερα από όλους έβαλε το θέμα του ιμπεριαλισμού στο τραπέζι, με διαρκείς αναλύσεις για τη φύση, τον ρόλο και τις επιπτώσεις του σε «Ριζοσπάστη» και «ΚΟΜΕΠ». Δεν "ξέχασε" τον αντι-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας στις Θέσεις. Τον υποτόνισε για λόγους τακτικής· γιατί καταλαβαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αντιληπτό —πόσο μάλλον αποδεκτό— ευρέως ότι η Ελλάδα είναι επίσης μια ιμπεριαλιστική χώρα. Δεν συμφέρει καθόλου την αστική τάξη κάτι τέτοιο, και η "κοινή λογική" θα δουλέψει για αυτήν, όπως κάνει πάντα και όπως είναι υπολογισμένο να κάνει. Επειδή λοιπόν γνωρίζει ότι ελάχιστοι συνδέουν την Ελλάδα με τον ιμπεριαλισμό, η ΚΕ γνωρίζει επίσης πως μια μερίδα της αστικής τάξης της Ελλάδας, μαζί με τους μικροαστούς της συμμάχους, πουλάει ήδη «αντιιμπεριαλισμό» προς λαϊκή παγίδευση (και όχι απλώς κατανάλωση). Τον πουλάει βέβαια με πολύ διαφορετικές στοχεύσεις από την «αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική δράση». Στην πραγματικότητα, με τις αντίθετες στοχεύσεις. Και με εξαιρετικά επικίνδυνες απολήξεις. Αλίμονο στο ΚΚΕ αν παγιδευτεί στο να προμοτάρει —όπως επιθυμούν διακαώς όσοι προσπαθούν να το παγιδεύσουν— τον ελληνικό ιμπεριαλισμό νομίζοντας ότι έχει ευρεία πέραση το σύνθημα του «αντι-ιμπεριαλισμού» στην σημερινή νοσηρή κατάσταση, που μας σέρβιρε ήδη το "ΕΑΜ" για βολεψάκηδες μικροααστούς και "υπερταξικούς" υπερπατριώτες!

Ίσκρα, απόψε:

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ!

Ας ξυπνήσουν κάποιοι καλοπροαίρετοι σύντροφοι σε ό,τι αφορά την πανουργία της αστικής τάξης της χώρας τους και την επικινδυνότητα φαινομενικών συνταγών για "λαοφιλία" που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διάταξη δυνάμεων και τους κυρίαρχους ιδεολογικοπολιτικούς όρους του παιχνιδιού.

Ας ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά!



Μπράβο, Αντώνη (ο ιστολόγος του Lenin Reloaded)! Τα είπες όλα, δεν έχω να προσθέσω τίποτ' άλλο. Μονάχα την κεντρική ιδέα στην οποία στηρίζει την επιχειρηματολογία του ο επιστολογράφος του προσυνεδριακού διαλόγου θέλω να σχολιάσω. Γράφει λοιπόν ο επιστολογράφος:
Η αντιιμπεριαλιστική δράση εμπεριέχει την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική δράση(!)
Κι εγώ που νόμιζα πως ίσχυε το ακριβώς αντίστροφο, ότι δηλαδή η αντικαπιταλιστική δράση εμπεριέχει την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική δράση! Μήπως, αναρωτήθηκα, το κλασικό έργο του Λένιν επιγραφόταν «Ο καπιταλισμός: Ανώτατο στάδιο του ιμπεριαλισμού»;(!)