Κυριακή, Μαΐου 01, 2011

ΠρωτομαγιάΕυχετήρια κάρτα που φιλοτέχνησε ιδιοχείρως ο κρατούμενος στην Ακροναυπλία κομμουνιστής Κώστας Τσίρκας για τη γυναίκα του τον Δεκέμβριο του 1941: «Κατίνα μου, εύχομαι χαρούμενο κι ευτυχισμένο το 1942. Καλή και γρήγορη αντάμωση. Φιλιά στο Γιωργάκη μας. Σε φιλώ, Κώστας. Ακρό… 29–12–1941». Ο Κώστας Τσίρκας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944…Σημείωμα μελλοθανάτου που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, γραμμένο λίγο πριν από τη μεταγωγή του από το Χαϊδάρι στον τόπο εκτέλεσηςΣημείωμα του Κώστα Τσίρκα που έγραψε ενώ μεταφερόταν στο θυσιαστήριο της Καισαριανής για εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944


Σε λίγες ώρες ξημερώνει η ιερή μέρα για τους προλετάριους, η Εργατική Πρωτομαγιά. Δεν είναι μέρα για πανηγυρικούς. Είναι μέρα απότισης φόρου τιμής στους ήρωες της εργατικής τάξης, είναι μέρα περίσκεψης και περισυλλογής, αλλά και μέρα όρκου και υπόσχεσης για νέους ταξικούς αγώνες. Καλή αντάμωση, συναγωνιστές, στις ταξικές συγκεντρώσεις και στους ταξικούς αγώνες για το δίκιο της εργατιάς!


Τα παραπάνω ντοκουμέντα (κάρτα και σημειώματα) είναι παρμένα από το λεύκωμα «Παπαρούνες στο Συρματόπλεγμα», που εκδόθηκε το 1993 από την Τυποεκδοτική προς τιμήν των 75 χρόνων του ΚΚΕ.