Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

Όποιος ανακατεύεται με τα κανάλια τα κάνει μούσκεμα


1. Οι ειδήσεις:

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» (sic), δηλαδή τον νόμο 4339/2015 για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Ύστερα από σχεδόν 5,5 ώρες συνεδρίασης, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 ότι οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες ανήκουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ‑όταν συγκροτηθεί‑ θα πρέπει αυτό να διεξαγάγει τον σχετικό διαγωνισμό. Συνεπώς ο διαγωνισμός που έγινε είναι άκυρος και, επομένως, δεν θίγει το καθεστώς λειτουργίας των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια.

Σχόλιο:

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και από το πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ, η ουσία παραμένει ότι, πρώτον, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να είναι στρεβλή και μεροληπτική με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγαλοεπιχειρηματίες ‑και σ’ αυτό το ζήτημα συναινούν όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται για τον νόμο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με ζητούμενο τον εντυπωσιασμό αντί της ουσίας, και, δεύτερον, οι εργαζόμενοι στα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.


2. Το μαγκάκι:

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται», ύστερα φούσκωσε παρουσιάζοντας την κυβέρνηση να δίνει μάχη «με το προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς» και τέλος ξεσπάθωσε «κρίνοντας» την απόφαση του ΣτΕ ‑στην πραγματικότητα προσπαθώντας να φορτώσει στην απόφαση αυτή τις συνέπειες της αντιλαϊκής της πολιτικής‑ νά πώς: η συγκεκριμένη απόφαση, ισχυρίστηκε, προκαλεί την «επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μ' αυτόν τον τρόπο «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους, ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».

Σχόλιο:

Θα θυμάστε βέβαια ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, με την ίδια ζέση πάντοτε, εμφανίζεται υπέρμαχος των λαϊκών συμφερόντων και ιδίως των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την παιδεία κ.λπ. και ότι, σταθερή και αταλάντευτη στις επάλξεις των λαϊκών αγώνων, με το ίδιο λάβρο ύφος δεν έχει παραλείψει ποτέ να κατακεραυνώνει οποιονδήποτε διανοηθεί να εναντιωθεί σε ότι «έχει ανάγκη η κοινωνία» [σ.σ.: Χμ! κάποιο λάκκο έχει αυτή η διατύπωση…], είτε πρόκειται, όπως εδώ, για το ΣτΕ, είτε πρόκειται για το Γιούρογκρουπ, είτε πρόκειται για τους «θεσμούς», είτε για το ΝΑΤΟ, είτε για τον ΣΕΒ, κ.ο.κ.

3. Ο Ηγεμών:

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ιστολογίου, ο πρωθυπουργός μόλις έλαβε γνώση της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ έστειλε δριμύτατη επιστολή προς τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου, στην οποία χαρακτηριστικά γράφει: «Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε, καλώς. Αλλά, αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα, γιατί ψηφίσατε ενάντια στην κυβέρνησή Μου»! Και, στη συνέχεια, χωρίς ανούσιες περιστροφές, καλεί τα μέλη να ψηφίσουν εκ νέου για να «διορθώσουν το λάθος».

Μέχρι ώρας δεν είναι γνωστή η αντίδραση του ΣτΕ.

Σχόλιο:

Περιμένετε σχόλιο; Όχι, βέβαια, δεν πρόκειται να υποπέσω σε τέτοιο ολίσθημα. Οι ενέργειες του Ηγεμόνα δεν σχολιάζονται. Τέρμα!

Μόνο δύο παρατηρήσεις:

α)  Καμία διάθεση προβολής της κρίσης και απόφασης του ΣτΕ ως δήθεν φωνής αντίστασης έναντι οποιουδήποτε ενδεχομένως νομιστεί ‑προσωπικά δεν έχω σχηματίσει τέτοια γνώμη για τον χαρακτήρα αυτού του οργάνου.


β)  Είναι απολύτως δικαιολογημένο το παρατιθέμενο παραπάνω απόσπασμα της επιστολής του πρωθυπουργού (είπαμε, τα σχόλια δεν επιτρέπονται, όχι τα χειροκροτήματα! ‑αυτά επιβάλλονται!), όπως προσμαρτυρείται και από τον πάντοτε καίριο και ακέραιο λόγο του Κέρβερου της κυβερνητικής γραμμής, που ακούει (sic, Κέρβερος γαρ) στο όνομα Όλγα Γεροβασίλη. Η οποία όταν λέει ότι η απόφαση του ΣτΕ «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών… …στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους…», τι άλλο λέει, παρά μονάχα με άλλα λόγια ότι ακριβώς τα μέλη του ΣτΕ «δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν»;