Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2015

Η Ρωσία παρουσιάζει αποδείξεις για τον ρόλο της Τουρκίας στο εμπόριο πετρελαίου του ISIS



Η ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν και της οικογένειάς του, συμμετέχει σε παράνομο εμπόριο πετρελαίου με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, λέγει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ο τελικός προορισμός για το λαθραίο πετρέλαιο από τη Συρία και το Ιράκ.

Την Τετάρτη το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προέβη στη Μόσχα σε μια σημαντική ενημέρωση σχετικά με νέα ευρήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, η Ρωσία είναι ενήμερη για τις τρεις κύριες οδούς του λαθρεμπορίου πετρελαίου προς την Τουρκία.


«Σήμερα παρουσιάζουμε μόνο μερικά από τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι μια ολόκληρη ομάδα ληστών και μελών της τουρκικής ελίτ που κλέβουν πετρέλαιο από τους γείτονές τους δρα στην περιοχή» δήλωσε ο Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι αυτό το πετρέλαιο εισέρχεται στο έδαφος της Τουρκίας «σε μεγάλες ποσότητες» μέσω «κινούμενων αγωγών πετρελαίου», που αποτελούνται από χιλιάδες βυτιοφόρα πετρελαίου.


Ο Αντόνοφ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ο κύριος αγοραστής του λαθραίου πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η κορυφαία πολιτική ηγεσία της χώρας -ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του- είναι αναμεμιγμένη σ’ αυτή την εγκληματική επιχείρηση».

Οπωσδήποτε, από την αρχή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Ρωσίας στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, το εισόδημα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) από το λαθρεμπόριο παράνομου πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά, ανάφερε το υπουργείο.

«Τα έσοδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν περίπου 3.000.000 $ την ημέρα. Ύστερα από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών επιδρομών το εισόδημά τους ήταν περίπου 1.500.000 $ την ημέρα» δήλωσε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι.


Κατά την ενημέρωση το υπουργείο παρουσίασε φωτογραφίες βυτιοφόρων πετρελαίου, βίντεο από αέρος πληγμάτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου του ΙΚ και χάρτες με λεπτομερή απεικόνιση της κυκλοφορίας του λαθραίου πετρελαίου. Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να δημοσιευθούν προσεχώς στον ιστότοπο του υπουργείου, είπε ο Ρουντσκόι.


Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία δεν βομβαρδίζει βυτιοφόρα πετρελαίου του ΙΚ, είπε ο Ρουντσκόι.

Μετάφραση κειμένου: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα παραιτούνταν ακόμη κι αν πασαλειβόταν το πρόσωπό του με κλεμμένο συριακό πετρέλαιο

Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας έπληξαν 32 συγκροτήματα πετρελαίου, 11 διυλιστήρια, 23 σταθμούς άντλησης πετρελαίου, είπε ο Ρουντσκόι, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει επίσης καταστρέψει 1.080 φορτηγά μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

«Αυτές [οι αεροπορικές επιδρομές] συνέβαλαν στη μείωση κατά σχεδόν 50 τοις εκατό του εμπορίου του πετρελαίου που εξάγεται παράνομα στο έδαφος της Συρίας».

Έως 2.000 μαχητές, 120 τόνοι πυρομαχικών και 250 οχήματα έχουν παραδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος και τους μαχητές της Αλ Νούσρα από το τουρκικό έδαφος, είπε ο Αντιπτέραρχος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της Κρατικής Άμυνας.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών, η τουρκική πλευρά επιδίδεται σε τέτοιες δράσεις ήδη επί μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτική βάση. Και το πιο σημαντικό, δεν σκοπεύει να τις σταματήσει».

«Ένα πράγμα είναι σαφές. Ο ρόλος που παίζει η Τουρκία σ’ αυτή την περιοχή είναι με πολλούς τρόπους καταστροφικός και επηρεάζει την ασφάλεια της Ευρώπης, επηρεάζει τους γείτονές της. Πάνω απ’ όλα επηρεάζει τη δική της κοινωνία» είπε στο RT ο Ούζι Αράντ, πρώην επικεφαλής του τομέα έρευνας της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Απαντώντας στις ρωσικές καταγγελίες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα της «συκοφαντικής δυσφήμισης» της Τουρκίας κατηγορώντας την για αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας την Τετάρτη σε ένα πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε και πάλι ότι θα παραιτηθεί αν οι κατηγορίες αυτές αποδειχθούν αληθινές, και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

2 Δεκ. 2015, 12:26

ΠΗΓΗ: https://www.rt.com/news/324263-russia-briefing-isis-funding/ (Μετάφραση: Λ.-Δ. Παπαδέας)