Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

Προσοχή: Μην ψωνίζετε από... Σβέρκο!

Το… οξυσβέρκειον(*) πόνημα
(*) ΣΗΜ.: οξυσβέρκειον = οξυδερκές + Σβέρκειον, κατά το: ευελφάλεια = ευελιξία + ασφάλεια!

Η προειδοποίηση του τίτλου αφορά τους φίλους που συνηθίζουν ή, έστω, περιστασιακά συμβαίνει να αναζητούν την πληροφόρησή τους από την «Εφημερίδα των Συντακτών», αυτή την ύπουλη αστική φυλλάδα που πασχίζει κάτω από ένα δήθεν προοδευτικό προσωπείο να κρύψει τον βαθύτατα αντιδραστικό ρόλο της (έκαστος εφ' ω ετάχθη) —και, βέβαια τον αγοραίο αντικομμουνισμό της. Από τέτοια μαγαζιά, πάντα κινδυνεύει κανείς να… ψωνίσει από σβέρκο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα και από… Σβέρκο! Νίκος Σβέρκος λέγεται ο δημοσιογράφος που ανέλαβε, για λογαριασμό της φυλλάδας στην οποία εργάζεται, αλλά και για λογαριασμό των συμφερόντων τα οποία η εν λόγω φυλλάδα προασπίζεται, να πληροφορήσει τους δύστυχους αναγνώστες της για το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Το ότι επί δύο μήνες η φυλλάδα αυτή δεν πήρε χαμπάρι για την προετοιμασία του συλλαλητήριου, ασφαλώς προοιωνιζόταν τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσίαζε το θέμα, αν και όταν θα αναγκαζόταν να αναφερθεί, είτε πριν είτε μετά. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αναφερθεί χθες σ΄αυτό, δύο ημέρες πριν από την πραγματοποίησή του, είναι ασφαλώς ενθαρρυντικό, από την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να εξακολουθεί να το αγνοεί. Αλλά, αφού δεν μπορούσε να σιωπήσει, ευκαιρία βρήκε να μιλήσει, και χρήσιμο μάλιστα, θα έλεγα, το βρήκε να μιλήσει, προκειμένου να διαστρεβλώσει την εικόνα του συλλαλητηρίου, να προβοκάρει, να συκοφαντήσει, να ρίξει λάσπη, να διχάσει, να εμποδίσει τη συσπείρωση των εργαζομένων. Κύριοι δημοσιογράφοι της απάτης και της εξαπάτησης, ακούστε το άλλη μία φορά: Εμείς οι κομμουνιστές ποτέ δεν παίζουμε κρυφτούλι. Αρνηθήκαμε στις πλατείες να πάμε με κρυμμένη την ταυτότητά μας, σαν μερικούς μερικούς, από αναθεωρητές μέχρι φασίστες. Όμως, από την άλλη, ξέρουμε καλύτερα από τους καιροσκόπους και τους οπορτουνιστές της «αμετροέπειας», που κλίνουν σ' ολες τις πτώσεις την αυτονομία, που έχουν σαν καραμέλα το ακομμάτιστο, το ακαπέλωτο, το ακηδεμόνευτο κίνημα (κι ας είν' και τέλμα), ξέρουμε καλύτερα απ' όλους αυτούς να σεβόμαστε την αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, και οι εργαζόμενοι μάς το ανταποδίδουν. Τόσα εργατικά κέντρα, τόσες ομοσπονδίες και συνδικάτα που συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο, μακάρι να είχαμε δυνάμεις τόσες και να τα ελέγχαμε· όμως όχι! Μας εμπιστεύονται, ακόμη κι εκεί που είμαστε μικρή μειοψηφία.

Παραδίδω στη χλεύη σας, αγαπητοί μου, το πόνημα του Σβέρκου, αλλά μπορείτε και να το προσπεράσετε, δεν είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε τα νεύρα σας, αρκεστείτε στην ικανοποίηση ότι με την αυριανή μας κινητοποίηση θέσαμε εμείς σε δοκιμασία τα νεύρα των Σβέρκων και των αστών, γενικά. Μπορείτε να πάτε παρακάτω, στην απάντηση του ΠΑΜΕ στον κύριο Σβέρκο.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στην Αθήνα

«Ωρα να ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ»

Του Νίκου Σβέρκου

Στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής να συμμετέχουν 889 φορείς που ελέγχονται από το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο

Σε επίδειξη της δύναμής του ποντάρει ο Περισσός, καθώς ο συνδικαλιστικός του βραχίονας, το ΠΑΜΕ, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο 1η Νοεμβρίου πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι προετοιμασίες είναι εντατικές, ενώ το ΚΚΕ επιθυμεί να δώσει το στίγμα της «καθολικής σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα». Το κάλεσμα για την πανελλαδική κινητοποίηση έχει τον γενικό τίτλο «Ωρα να ακουστεί η δική μας φωνή», ενώ το κόμμα, απευθυνόμενο στον λαό, επισημαίνει: «Μην περιμένεις σωτήρες!».

Η πολιτική συγκυρία άλλωστε επιτάσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Περισσό: οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν, η δικομματική κυβέρνηση φθείρεται διαρκώς, η «κεντροαριστερά» προσπαθεί (μάταια) να ανασυγκροτηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με ιδιαίτερες αξιώσεις με την αυτοδυναμία.

Σε αυτό το σκηνικό η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του συνδικαλιστικού και τοπικού στελεχικού δυναμικού του ώστε να δηλώσει «παρών» στην κινητοποίηση του Σαββάτου και να δηλωθεί ότι το κόμμα είναι παρόν στις εξελίξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άλλωστε ο «συνολικός χαρακτήρας» της κινητοποίησης, η οποία δεν περιορίζεται σε ένα ορισμένο πεδίο της οικονομικής και εργασιακής δραστηριότητας. «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, να προετοιμαστούν για νέα, σκληρή σύγκρουση με τους σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου», αναφέρει το κάλεσμα, με τα αιτήματα να απλώνονται σε ευρύ φάσμα διεκδικήσεων: από το «Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος» μέχρι το «Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

Η πόλωση

Η δραστηριοποίηση της κομματικής βάσης έχει άλλωστε σκοπό να «προστατεύσει» το κόμμα από την επανάληψη του σκηνικού του 2012, όταν, εν μέσω της σκληρής διλημματικής εκλογικής αναμέτρησης, το ΚΚΕ υπέστη μεγάλες εκλογικές απώλειες. «Ούτε η τσιμουδιά ούτε η αναμονή ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση», αναφέρει το ΠΑΜΕ, από το κάλεσμα του οποίου λείπουν η λέξη «μνημόνιο» και τα παράγωγά της.

Χαρακτηριστική άλλωστε της φροντίδας για να πετύχει το συλλαλητήριο είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής 889 φορείς, μεταξύ των οποίων Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών, που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Ο Περισσός μάλιστα έχει ήδη προγραμματίσει να φτάσουν στην Αθήνα δεκάδες λεωφορεία με μέλη και φίλους του κόμματος από την περιφέρεια.

Ούτως ή άλλως η ηγεσία του ΚΚΕ προχωρά σε δίμηνη οικονομική εξόρμηση για τη στήριξή του, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. «Το ΚΚΕ προσπαθεί μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στην καθημερινή του λειτουργία και δράση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Περισσός, ο οποίος προβάλλει ως πρόσθετο κίνητρο για την οικονομική του ενίσχυση τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του το 2018. «Θέλουμε αυτή η μοναδική, ηρωική πορεία να αποτυπωθεί σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, εκδόσεις, μελέτες», προσθέτει η πρόσκληση του κόμματος, το οποίο άλλωστε ήδη κάνει μελετημένες κινήσεις τόνωσης του «ηθικού» των μελών του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το ΚΚΕ τίμησε όσους συνέβαλαν στη διάσωση του ιστορικού του αρχείου, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε την Κούβα και η Αλέκα Παπαρήγα το Σουργκούτ, σε εκδήλωση για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Επιπρόσθετα διοργανώνονται διαρκώς εκδηλώσεις για εμβληματικούς κομμουνιστές, όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μάνο Κατράκη και τον Νίκο Πλουμπίδη.

Και η απάντηση του ΠΑΜΕ στον χτεσινό «Ριζοσπάστη»:

Επιστολή του ΠΑΜΕ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Απάντηση σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αφορά το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη δίνει το ΠΑΜΕ με επιστολή του στην εφημερίδα. Σ' αυτή σημειώνει:

Κύριοι,

Ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας "Εφημερίδα των Συντακτών" που αφορά το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και όχι Πανελλαδικό) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δε λέει αλήθειες. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή σας. Δεν είναι αθώο. Αν ο συντάκτης ήθελε πραγματικά να αποτυπώσει την αλήθεια, θα έγραφε το περιεχόμενο των δεκάδων δελτίων Τύπου που καθημερινά αποστέλλονται και στην εφημερίδα σας.

Δηλαδή, ότι εκτός από τα σωματεία και τους φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη πάνω από 100 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικάτα, στα οποία οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία. Αυτό δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, αλλά καταλαβαίνουν την ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, την ανάγκη να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, να μπει φραγμός στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έρχονται.

Ο συντάκτης σας ξεχνάει σκόπιμα ότι οι πάνω από 900 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο Συλλαλητήριο ήρθαν μέσα από εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, μέσα από καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των συνδικάτων, στο πλαίσιο της Δίμηνης Καμπάνιας Δράσης του ΠΑΜΕ. Μια Καμπάνια κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το τι θεό πιστεύουν, ρίχτηκαν στη μάχη της επιτυχίας της. Μια δράση, την οποία εσείς και η εφημερίδα σας συνειδητά για δυο μήνες αποκρύπτατε!

Το αποτέλεσμα και η δυναμική αυτής της δράσης, που συσπειρώνει χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες (χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν σε όλα με το ταξικό κίνημα), είναι που σας ενόχλησε. Το σίγουρο είναι ότι ο συντάκτης σας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους αναγνώστες σας και τους εργαζόμενους, διαστρεβλώνοντας το ρόλο και τη λειτουργία συνδικάτων, και προφανώς το ρόλο του ΠΑΜΕ.

Λοιπόν, προσέχετε, αγαπητοί μου: Μην ψωνίζετε από… Σβέρκο!