Σάββατο, Αυγούστου 16, 2014

Άνεργε, μην ανησυχείς, έρχονται οι ΕΟΖ!


Το ΠΑΜΕ σχολίασε ως εξής πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τη δρομολόγηση της δημιουργίας των αποκαλούμενων «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (ΕΟΖ) (Δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγ. '14 στη διαδικτυακή πύλη 902.gr):

ΠΑΜΕ: Σχόλιο για τις «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες»

Ντόπια και ξένα μονοπώλια δεν ικανοποιούνται με όσα μέτρα έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για να έχουν τσάμπα εργατική δύναμη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Tύπο δρομολογούνται να δημιουργηθούν ειδικές οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ), οι οποίες θα καθοριστούν με κριτήρια και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, όπως ονομάζουν τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Λοιπόν, πώς τα περνάτε πλέον με καπιταλισμό;
Έχετε στη χώρα σας ΕΟΖ ή όχι ακόμη;

Από εκεί καπιταλιστές, δήμοι και άλλοι φορείς θα αντλούν πάμφθηνους εργαζομένους και χωρίς αμοιβή. Είναι βεβαίως βαρβαρότητα. Αλλά ο καπιταλισμός πότε δίστασε στην όποια βαρβαρότητα και το όποιο έγκλημα, προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία του; Το ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και ειδικά τους μετανάστες να οργανώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που προετοιμάζουν.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για «δημοσιεύματα στον Tύπο». Προφανώς η ανακοίνωση σχολιάζει πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά το θέμα δεν είναι καινούργιο· κατά καιρούς τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικού περιεχομένου ειδήσεις. Ένα τέτοιο πρόσφατο δημοσίευμα, στο οποίο μάλλον αναφέρεται, στη συνέχεια της παραπάνω ανακοίνωσης, το πόρταλ 902.gr, χωρίς να το κατονομάζει, είναι της «Ελευθεροτυπίας»[1] της 14ης Αυγ. '14, με τίτλο «Στα μουλωχτά οι δανειστές προχωρούν στη δημιουργία ΕΟΖ», το οποίο αναφέρει [οι παραπομπές είναι του ιστολόγου]:

Από τις αρχές Μαΐου έχει συσταθεί η Επιτροπή που μελετά τον ορισμό των ΕΟΖ (στο «Διαύγεια» έχει ανεβεί και η σχετική απόφαση[2] για την αμοιβή των επιτροπών), ενώ συνεδριάζει για την επεξεργασία της Γνώμης Πρωτοβουλίας (ν. 2232/1994) της ΟΚΕ με θέμα Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Τα συμπεράσματα θα νομοθετηθούν και θα κοινοποιηθούν στις περιφέρειες και τους δήμους που θα επιλεγούν, σημειώνοντας πως βάσει του Μνημονίου η χώρα (δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες) είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση και λειτουργία τους.

Θυμίζουμε πως το θέμα είχε ανοίξει από τον Σεπτέμβριο του 2011 η «Ε», κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα, πρώτη γερμανική αποικία στην Ευρώπη» (3.9), «Οι Γερμανοί ζητούν γην και ύδωρ για… ψίχουλα επενδύσεων» (9.10). [Σημ. ιστολόγου: πρόκειται για εκτιμήσεις της εφημερίδας· ασφαλώς τα άστοχα περί κατοχής και αποικίας, γερμανικής ή άλλης, λέγονται από εκείνους που αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι να μιλήσουν για τον φταίχτη: τον καπιταλισμό].

Οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου επιδίδονταν σε υπερθεματικές αναφορές για επενδύσεις χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεκάδων δισ. ευρώ κ.λπ., με τους Ευάγγ. Βενιζέλο (τότε τσάρος της οικονομίας) και Μιχ. Χρυσοχοΐδη (τότε υπουργός Ανάπτυξης) να… μεγαλουργούν. Παράλληλα σημειώναμε πως και στο εσωτερικό είχαν πάρει ζεστά την όλη υπόθεση και ότι η Περιφέρεια Θράκης εκπονούσε σχετική μελέτη (από ιδιωτική εταιρεία), στην οποία καταγράφονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ανάπτυξης της περιοχής. Μάλιστα, στο Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης η Κατερίνα Καραγιάννη (δημιουργός του ΧΦΘ) έκανε λόγο για ενδιαφέρον εταιρειών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις. [Σημ. ιστολόγου: ΧΦΘ: Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Βλ. κ' παραπομπή[5]].

Μάλιστα οι συνεχείς επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, οι συναντήσεις τους και με ανθρώπους του περιβόητου Τουρκικού Προξενείου είχαν δημιουργήσει προβληματισμό στην Αθήνα, το ζήτημα τέθηκε στο Βερολίνο και κάπως μαζεύτηκε.

Ωστόσο κρίνοντας από την κινητικότητα που αναπτύσσεται από τον Μάιο (σε διοικητικό, οργανωτικό επίπεδο) φαίνεται ότι το σχέδιο προχωρεί. Σχέδιο που βασίστηκε κατ' αρχήν στο ν. 3907/2011[6] και στο ν. 4052/1.3.2012[7] (αρ. φύλλου 41) και συνιστά το Σχέδιο Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του EFSF, της Ελληνικής Δημοκρατίας-Τραπέζης της Ελλάδος και του Μνημονίου Συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως βάσει του άρθρου 84 (του νόμου του 2012) «…οι παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, ο επαναπατρισμός των οποίων έχει ανασταλεί, μπορεί να απασχολούνται μόνον εφ' όσον τους επιτραπεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 37 του νόμου 3907/2011».

Κοντολογίς τα στρατόπεδα υποδοχής των παράνομων μεταναστών θα μπορούν να μετατραπούν σε στρατόπεδα εργασίας ή να προσφέρουν πάμφθηνα εργατικά χέρια στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες που προβλέπεται να δημιουργηθούν πλησίον αυτών των χώρων υποδοχής-διαμονής.

Ένα άλλο σχετικό, αρκετά καλογραμμένο άρθρο, αν εξαιρέσει κανείς ότι, όπως είναι αναμενόμενο από αστικό έντυπο, και αυτό βλέπει το ζήτημα από τη σκοπιά τής, δήθεν, απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, βρίσκει κανείς στο τεύχος 87 του περιοδικού «Hellenic Nexus»[8]. Και τα δύο αυτά δημοσιεύματα αναδεικνύουν το γεγονός ότι το σχέδιο δημιουργίας των ΕΟΖ βασίζεται στους νόμους 3107/2011 και 4052/2012 και συνεπώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα στρατόπεδα υποδοχής των παράνομων μεταναστών, τα οποία θα μπορούν να αποτελούν δεξαμενές πάμφθηνων εργαζομένων, απασχολούμενων σε προσωρινές —υποτίθεται— εργασίες, με κουρελιασμένα δικαιώματα και ασφάλιση, προκειμένου να καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες. Αυτοί οι είλωτες εργαζόμενοι εκ των πραγμάτων θα είναι μοχλός πίεσης για την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών, αλλά και των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων της χώρας, και εκτός των ΕΟΖ βεβαίως.

Αλλά επειδή ο θείος Βλαδίμηρος από ψηλά μάς μαστιγώνει ρωτώντας μας —«Λοιπόν, πώς τα περνάτε πλέον με καπιταλισμό;», η αστική εξουσία φροντίζει να μην παίρνει απλώς «στα μουλωχτά» τα αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου· τα μέτρα αυτά τα παίρνει περιβάλλοντάς τα επίσης με φιλεργατικό, ανθρωπιστικό κ.τ.τ. μανδύα και προβάλλοντάς τα σαν φιλολαϊκά! Έτσι, η ομηρία των παράνομων μεταναστών βαφτίζεται φροντίδα για την επιβίωσή τους κ.ο.κ. Έτσι, προωθείται παράλληλα το πρόγραμμα για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», αυτό για το οποίο έγραψε ο «Ριζοσπάστης»[9] στις 2-5-2014:

«…Η εμπειρία από τη θεσμοθέτησή του στα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει αποδείξει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε μοχλό για το χτύπημα, την αποδυνάμωση και κατάργηση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάσταση του βασικού μισθού από ένα άθλιο επίδομα φτώχειας. Λειτούργησε σαν πολιορκητικός κριός για τη μείωση των μισθών γενικά, αλλά και για τη δραστική περικοπή και κατάργηση σειράς κοινωνικών παροχών Πρόνοιας…»

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για τη θέσπιση του οποίου πολλοί αγωνιούν… Βλέπε σχετικά [10] [11] [12].

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος in.gr[11] στις 4-6-2014 παραπονιέται στον τίτλο της σχετικής είδησης: «Στα χαρτιά το πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ενώ στον υπέρτιτλο εκφράζει την αγωνία των λάτρεων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων: «Θα καθυστερήσει η πανελλαδική εφαρμογή;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Καθημερινή»[12], η οποία γράφει στις 27-4-2014:

«…Σύμφωνα με το Μνημόνιο, "έως τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει οδικό χάρτη για τη σταδιακή εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων ανέργων, για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της φτώχειας και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη έως το 2015, εάν υπάρχει η χρηματοδότηση".

Η τελευταία φράση είναι το κλειδί: Πώς θα χρηματοδοτούνται τόσοι άνθρωποι όταν ήδη η χώρα δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα; Σύμφωνα με το Μνημόνιο, αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση υπαρχόντων πόρων, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και με ένα πλαίσιο κοινωνικών υπηρεσιών που θα στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και θα τους βοηθάει να βρουν εργασία…» [Σημ. ιστολόγου: Στους τελευταίους περιλαμβάνονται προφανώς και οι παράνομοι μετανάστες-είλωτες εργαζόμενοι των ΕΟΖ. Υπάρχοντες ή, μάλλον, θεόσταλτοι πόροι είναι κι αυτοί· από τους θεούς του πολέμου και του εμπορίου].

Ύστερα από τα παραπάνω, άνεργε, μην αγχώνεσαι. Όπου να 'ναι το πρόβλημά σου θα λυθεί, από αυτούς στους οποίους το έχεις εναποθέσει για να στο λύσουν. Εσύ μπορείς να εξακολουθήσεις να κλείνεις τ' αφτιά σου στις Σειρήνες του ΠΑΜΕ και των κουκουέδων, που σε καλούν να κινητοποιηθείς, να μαζικοποιήσεις τις επιτροπές ανέργων και τέτοια. Μπορείς να εξακολουθήσεις να έχεις ανοιχτά τ' αφτιά σου για να ακούς τα δελτία TVσεων (τιβίσεων) των φερεφώνων της εξουσίας. Σε λίγο θα είσαι ολότελα δούλος. Και σαν δούλος, θα έχεις σίγουρα δουλειά. Οι δούλοι δεν είναι άνεργοι…

Σχετικά έγγραφα, νόμοι, και δημοσιεύματα:
  1. «Στα μουλωχτά οι δανειστές προχωρούν στη δημιουργία ΕΟΖ» («Ελευθεροτυπία»)
  2. Απόφαση ΑΔΑ: ΒΙΦΘΗ-9Τ5/5-5-2014 του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την «αμοιβή εμπειρογνωμόνων για τη συμμετοχή τους σε επεξεργασία των γνωμών της ΟΚΕ επί σχεδίων νόμων»
  3. Απόφαση 56110/18588/23-7-2014 της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την πληρωμή εκπόνησης μελέτης σχετικά με το πλαίσιο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  4. Απόσπασμα του Πρακτικού αριθ. 23/2012 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ, Αριθ. Απόφασης 449/2012 με θέμα την έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Η απόφαση, αναρτημένη στον ιστότοπο της «Διαύγειας» με ΑΔΑ: Β4137ΛΒ-2ΑΠ, αναφέρει: «Μειοψήφησαν τα μέλη: Χρήστος Τρέλλης , ψηφίζοντας Κατά, για λόγους που αναλύονται διεξοδικά σε έγγραφο «Δήλωση καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατέθεσε κατά την συνεδρίαση στην Οικονομική Επιτροπή και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της απόφασης», αλλά δυστυχώς αυτή η δήλωση-καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της απόφασης, προφανώς επειδή έπεσε εδώ, όλως τυχαίως, υπερβολική δόση διαύγειας, έχει γίνει… αόρατο! Αυτά κάνει η πολλή διαύγεια!
  5. Άρθρο τού —όπως υπογράφει τότε που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΧΦΘ, τον Απρίλιο του 2012— «πρώην Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και νυν Υπουργού Προστασίας του πολίτη» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τίτλο «Ανάπτυξη - ΕΟΖ». Αξίζει να διαβαστεί. Σ' αυτό ο υπουργός αναπέμπει ύμνους υπέρ του ΧΦΘ, ενώ, μάστορας της εξαπάτησης, δείτε πώς παρουσιάζει το θέμα:
    «…Η εφαρμογή χαλαρότερων εργασιακών όρων εντός μιας ΕΟΖ είναι πραγματικότητα που συναντάμε στο Μακάο, στο Μεξικό, αλλά στη χώρα μας δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί ποτέ, λόγω του ότι η φιλοσοφία τους αντίκειται στις συνθήκες της Ε.Ε.. Οι ΕΟΖ δεν έχουν λόγο ύπαρξης μόνο σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, ούτε το κόστος εργασίας είναι η κύρια παράμετρος που προσελκύει πολυεθνικές επιχειρήσεις στις ΕΟΖ. Ειδικές Ζώνες υπάρχουν και σε χώρες με υψηλά ημερομίσθια (π.χ. Ιρλανδία), ενώ σε αυτές εντάσσονται εταιρίες, με μητρική έδρα από χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ημερομίσθια…»
  6. Νόμος 3907/2011 περί «Ίδρυσης Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ/Α/7/2011)
  7. Νόμος 4052/2012 «αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Εγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ/Α/41/2012)
  8. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες («Hellenic Nexus» τ. 87). Καλογραμμένο άρθρο, αν εξαιρέσει κανείς ότι και αυτό, όπως είναι αναμενόμενο από αστικό έντυπο, βλέπει το ζήτημα από τη σκοπιά της δήθεν απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.
  9. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα («Ριζοσπάστης»)
  10. Ποιοι στηρίζουν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»; («Ριζοσπάστης»)
  11. Στα «χαρτιά» το πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ειδησεογραφικός ιστότοπος in.gr)
  12. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα («Καθημερινή»)