Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

«Το μεγάλο μας τσίρκο» με τον Σύλλογο Γυναικών Η ΠΡΟΟΔΟΣ - 3ο


Το ερχόμενο Σάββατο, στις 8 του Φλεβάρη, η επόμενη θεατρική παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του συλλόγου με το έργο ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ.

Η πρόσκληση για την παράσταση


Όπως ανάφερα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου (αυτή, η πρώτη, και αυτή, η δεύτερη), η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά Η ΠΡΟΟΔΟΣ (Μέλους της ΟΓΕ), αναβιώνει επί σκηνής το θρυλικό «Μεγάλο μας τσίρκο», το εμβληματικό έργο —επιτομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας— του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το ανέβασε το 1973, μέσα στη χούντα, ο θίασος του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη, με τη συμμετοχή πλειάδας σπουδαίων ηθοποιών και την υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, που ερμήνευε ο αλησμόνητος Νίκος Ξυλούρης (και ο Νίκος Δημητράτος το «Προσκύνημα», αναγνωρίσιμο μάλλον με τους στίχους του ρεφρέν «Ορέστη απ' το Βόλο, Μαρία απ' τη Σπάρτη…» παρά με τον τίτλο του). Ακριβώς αυτή η προϊστορία του έργου, τα βαριά ονόματα των συντελεστών των παραστάσεων εκείνων του πρώτου ανεβάσματός του, αλλά και —ή κυρίως— η συγκυρία του ανεβάσματος την περίοδο της χούντας, όταν τα μηνύματα του έργου άγγιζαν έναν καταπιεσμένο λαό, διψασμένο να εκδηλώσει την απέχθειά του στο φασιστικό στρατιωτικό καθεστώς, με οποιοδήποτε τρόπο, συγκαλυμμένα ή όχι, ακόμη και με «φωνή χωρίς μιλιά», όλα αυτά είτε έχουν πολλές φορές τα κατοπινά χρόνια αποτρέψει καλλιτέχνες ή θιάσους να επιχειρήσουν το ανέβασμα του έργου είτε άλλες φορές έχουν οδηγήσει σε όχι τόσο επιτυχημένες επαναλήψεις. Ωστόσο η, πολυπληθής να τονίσω, θεατρική ομάδα του συλλόγου το τόλμησε! Και πέτυχε! Πέτυχε, με σεβασμό, με ευλάβεια θα 'λεγα, προς το έργο, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι διαχρονικό, να μας το παρουσιάσει σήμερα ολοζώντανο, φρέσκο, δροσερό, χωρίς τη "συνδρομή" του τότε περιρρέοντος σκηνικού φόβου της χούντας, αλλά δεμένο με το σήμερα, με τη "συνδρομή" της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας. «…σαν να 'χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου…» (Αλ. Παπαδιαμάντης).

Ο σύλλογος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των προσκαλούντων συλλόγων (Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Γυναικείος Σύλλογος Ευγένειας-Χαραυγής Η ΚΥΨΕΛΗ, Παράρτημα Κερατσινίου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) να παρουσιάσει το έργο στο Κερατσίνι, στο δημοτικό θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης», Μικράς Ασίας και Αλ. Παπαναστασίου. Προσπάθεια θα γίνει να δοθούν δύο παραστάσεις. Ήδη ορίστηκε η πρώτη παράσταση, που θα δοθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 8 του μήνα. Ώρα έναρξης 6:30 μμ. Είσοδος ελεύθερη, με προσκλήσεις που διαθέτει ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά και οι προσκαλούντες σύλλογοι.

Δείτε στο βιντεάκι που ακολουθεί το φινάλε του έργου από παλαιότερη παράσταση:

Το μεγάλο μας τσίρκο - Φινάλε