Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2013

«Το μεγάλο μας τσίρκο» με τον Σύλλογο Γυναικών Η ΠΡΟΟΔΟΣ


Πρόσκληση σε θέατρο: Ελάτε στις θεατρικές παραστάσεις που δίνει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του συλλόγου!

Η πρόσκληση για την παράσταση στις 16 Νοέμβρη
Ελάτε, αξίζει τον κόπο, και με το παραπάνω! Από πολλές πλευρές! Πρώτα απ' όλα, για το ίδιο το έργο, το θρυλικό «Μεγάλο μας τσίρκο», το εμβληματικό έργο —επιτομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας— του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το ανέβασε το 1973, μέσα στη χούντα, ο θίασος του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη, με τη συμμετοχή πλειάδας σπουδαίων ηθοποιών και την υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, που ερμήνευε ο αλησμόνητος Νίκος Ξυλούρης (και ο Νίκος Δημητράτος το «Προσκύνημα», αναγνωρίσιμο μάλλον με τους στίχους του ρεφρέν «Ορέστη απ' το Βόλο, Μαρία απ' τη Σπάρτη…» παρά με τον τίτλο του). Ακριβώς αυτή η προϊστορία του έργου, τα βαριά ονόματα των συντελεστών των παραστάσεων εκείνων του πρώτου ανεβάσματός του, αλλά και —ή κυρίως— η συγκυρία του ανεβάσματος την περίοδο της χούντας, όταν τα μηνύματα του έργου άγγιζαν έναν καταπιεσμένο λαό, διψασμένο να εκδηλώσει την απέχθειά του στο φασιστικό στρατιωτικό καθεστώς, με οποιοδήποτε τρόπο, συγκαλυμμένα ή όχι, ακόμη και με «φωνή χωρίς μιλιά», όλα αυτά είτε έχουν πολλές φορές τα κατοπινά χρόνια αποτρέψει καλλιτέχνες ή θιάσους να επιχειρήσουν το ανέβασμα του έργου είτε άλλες φορές έχουν οδηγήσει σε όχι τόσο επιτυχημένες επαναλήψεις. Η, πολυπληθής, θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά Η ΠΡΟΟΔΟΣ (Μέλους της ΟΓΕ), ωστόσο το τόλμησε! Και πέτυχε! Πέτυχε, με σεβασμό, με ευλάβεια θα 'λεγα, προς το έργο, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι διαχρονικό, να μας το παρουσιάσει σήμερα ολοζώντανο, φρέσκο, δροσερό, χωρίς τη "συνδρομή" του τότε περιρρέοντος σκηνικού φόβου της χούντας, αλλά δεμένο με το σήμερα, με τη "συνδρομή" της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας. «…σαν να 'χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου…» (Αλ. Παπαδιαμάντης).

Ο σύλλογος έχει προγραμματίσει δύο παραστάσεις αυτόν τον μήνα, η πρώτη το επόμενο Σάββατο, στις 16, και η δεύτερη το τελευταίο Σάββατο, στις 30 του μήνα, και οι δύο στο θεατράκι «Κώστας Κωσταράκος», Θήρας και Μαντινείας, στα Καμίνια. Ώρα έναρξης 7:00 μμ. Είσοδος ελεύθερη, με προσκλήσεις που διαθέτει ο Σύλλογος. Ο Σύλλογος απευθύνει έκκληση στους προσερχόμενους, στον βαθμό που ευκολύνονται, να συνεισφέρουν τρόφιμα (και όχι μόνο) για τους άνεργους της περιοχής μας, τα οποία θα συλλέγουν μέλη του Συλλόγου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του θεάτρου. Εξυπακούεται, τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι διατηρήσιμα εκτός ψυγείου.

Στην είσοδο επίσης μπορούν όσοι θέλουν να προμηθευτούν το DVD της παράστασης (βλέπετε εικόνες εδώ).


Το εμπροσθόφυλλο του άλμπουμΤο οπισθόφυλλο του άλμπουμ

Το μεγάλο μας τσίρκο, Δίσκος 1Το μεγάλο μας τσίρκο, Δίσκος 2

Αξίζει να επαινεθεί η πολύπλευρη δραστηριότητα αυτού του Συλλόγου, μέλους της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά. Τα μέλη του δίνουν πάντα δυναμικό παρών σε κάθε εργατική κινητοποίηση· συντρέχουν κάθε αναξιοπαθούντα εργαζόμενο στις γειτονιές του Πειραιά, κάθε άνεργο, να μη μείνει μόνος και απροστάτευτος στην επίθεση που όλοι δεχόμαστε, όχι πλέον (μόνο) για την κλοπή της (αντ)αμοιβής της εργατικής μας δύναμης, αλλά και για την υφαρπαγή της περιουσίας μας, του σπιτιού μας, των όποιων καταθέσεών μας, καθώς και για τη στέρηση βασικών κοινωνικών αγαθών, από τις υπηρεσίες υγείας ή παιδείας μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει πολυμελή θεατρική ομάδα (συμμετέχουν και άνδρες, φίλοι του Συλλόγου), θεατρική ομάδα μικρών παιδιών και χορευτική ομάδα, ενώ παραδίνει επίσης μαθήματα ζωγραφικής.

Παραθέτω στη συνέχεια κάποια βιντεοκλίπ από πρόσφατες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ή συμμετείχε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου.


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου για την εργατική πρωτομαγιά, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, 21 Απριλίου 2013:


Δύο στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του Συλλόγου στην εκδήλωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς τιμή της 90ής επετείου της 23ης Αυγούστου 1923, στο μνημείο των πεσόντων στο Πασαλιμάνι, 30 Αυγούστου 2013:Σκηνή από «Το μεγάλο μας τσίρκο»:


Εμπρός, λοιπόν, ελάτε μαζί με τον Σύλλογο, τα μέλη και τους φίλους του, για να μοιραστούμε μαζί στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας, όπως στην παράσταση που σας προσκαλούμε· για να μοιραστούμε μαζί στιγμές αληθινής διασκέδασης, όπως στις γιορτές που διοργανώνουμε· για να πορευτούμε μαζί στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, να υπερασπιστούμε ό,τι δικαιούμαστε και να διεκδικήσουμε ό,τι μας αξίζει, να συμπαρασταθούμε στον άνεργο, στον ανήμπορο! Κανείς μόνος του! Όλοι μαζί μια γροθιά και με το κεφάλι ψηλά!