Παρασκευή, Απριλίου 19, 2013

Διώξεις, συλλήψεις και εκδόσεις πολιτικών προσφύγων


Στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχα, κάποιος συναγωνιστής μοίρασε μια δισέλιδη ανακοίνωση - καταγγελία - διαμαρτυρία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», την οποία θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να την αναδημοσιεύσω (βρίσκεται αναρτημένη, όχι όμως στην έκταση που έχει στο φύλλο που μοιράστηκε, στον ιστότοπο της Επιτροπής http://oagonas.blogspot.com/), επειδή αφενός περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία ασφαλώς αγγίζουν κάθε ευαισθητοποιημένο ενεργό πολίτη, και αφετέρου επειδή τα στοιχεία αυτά δεν τα βρίσκει εύκολα κανείς, τουλάχιστον τόσο λεπτομερειακά και ολοκληρωμένα, ούτε στα προοδευτικά ΜΜΕ (για τα αστικά, ούτε λόγος) —όχι βέβαια λόγω σκοπιμότητας αλλά λόγω αδυναμίας κάλυψής τους (τι να πρωτοπρολάβουν…).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής (διατηρείται η σύνταξη και η ορθογραφία):

Συνεχίζεται δίωξη και συλλήψεις των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία!

Ακόμα ένας άλλος σύντροφος μας με διεθνές ένταλμα συνελήφθηκε και φυλακίστηκε!

Από το 2000 ο ιμπεριαλισμός πέρασε και πάλι στην επίθεση για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του και τις αποικιοκρατικές πολιτικές του στη Μέση Ανατολή. Τα καλύτερα στηρίγματα αυτού του σχεδίου είναι η Τουρκία και το Ισραήλ και σήμερα σημαντικότερο ρόλο για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου παίζει η Τουρκία. Ο ιμπεριαλισμός, για να διασφαλίσει τις αποικίες του στη Μέση Ανατολή προσπαθεί αφενός να αφανίσει τον επαναστατικό αγώνα στην Τουρκία, και αφετέρου μέσω της Τουρκίας να προωθεί τις δραστηριότητές του στις χώρες της περιοχής μας. Δύο είναι οι βασικοί κρίκοι αυτού του σχεδίου:

1. Στις χώρες που δεν συνταιριάζουν μαζί του και μένουν έξω από το αποικιοκρατικό τους πεδίο, επεμβαίνει απευθείας ή από μέσα με στόχο να καταστείλει τους λαούς που εναντιώνονται στον ιμπεριαλισμό ή να ανατρέψει τα καθεστώτα που δεν υπακούουν στις διαταγές του. Απτά παραδείγματα είναι η Λιβύη, η Συρία, το Ιράν.

2. Προσπαθεί να εξοντώσει τους επαναστατικούς, εθνικούς αγώνες με επιθέσεις ή με πολιτικές μετατροπής τους σε συνεργάτες. Με την ένταξη των επαναστατικών οργανώσεων στις μαύρες λίστες, προσπαθούν με δολοφονίες να εξαφανίσουν τους επαναστάτες.

Η Τουρκία για να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ώστε ο ιμπεριαλισμός να περάσει ανενόχλητα στη ζωή τις αποικιοκρατικές πολιτικές του, ενέτεινε τις επιθέσεις της σε όσους εξεγείρονται και δεν σκύβουν το κεφάλι. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Τουρκία στο εσωτερικό της προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτό τον αγώνα με επιχειρήσεις, συλλήψεις και δολοφονίες, ενώ στο εξωτερικό, κύρια στην Ελλάδα, άρχισε μια εκστρατεία με στόχο τις διώξεις, τις συλλήψεις και την έκδοση των Τούρκων επαναστατών πολιτικών προσφύγων, με αντάλλαγμα τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό εκφράστηκε πολύ καθαρά από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε: «Αν δεν εκδοθούν τα άτομα που ζητάμε θα σταματήσουν οι επενδύσεις». Στον τουρκικό τύπο καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι «υπήρξε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να μας παραδώσουν τους τρομοκράτες και να κλείσουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως τους ζητήσαμε». Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι διώξεις των Τούρκων επαναστατών στην Ελλάδα εντάθηκαν. Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα παραβιάζοντας τόσο το δικό της όσο και το διεθνές δίκαιο συνέλαβε έξι Τούρκους επαναστάτες με μακρόχρονη παραμονή εδώ.

Τελευταίο κρούσμα υπήρξε η σύλληψη του Τούρκου επαναστάτη HUSEYIN CAKIL, στις 6 Απριλίου, ο οποίος απήχθη στην κυριολεξία από αστυνομικούς της ασφάλειας ενώ σχόλασε από την εργασία του και κατευθυνόταν προς το σπίτι. Στις 8 Απριλίου δημοσιεύτηκε στην Τουρκία ότι συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ. Το ένταλμα της Ιντερπόλ βγήκε στις 2.4.2013, δηλαδή 4 μέρες πριν τη σύλληψή του και έδειχνε ως χώρα παραμονής του μόνο την Ελλάδα.

Ο Hüseyin Çakıl βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2001 ως πολιτικός πρόσφυγας. Είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Κρατουμένων, συμμετέχει στην Ελλάδα στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία, και γι’ αυτούς τους αγώνες του είναι γνωστός στους εδώ πολιτικούς κύκλους.

Ο σύντροφός μας, λόγω των βασανιστηρίων στην Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάσχει από βαριά μορφή άσθματος. Μολονότι κοιμάται με την βοήθεια συσκευής οξυγόνο, ο εισαγγελέας παρέβλεψε αυτό το πρόβλημα και υγείας και διέταξε την προφυλάκισή του. Για οτιδήποτε συμβεί στο σύντροφό μας, λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, υπεύθυνες θα είναι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη.

Η σύλληψη του συντρόφου μας Hüseyin Çakıl και οι διώξεις και συλλήψεις των Τούρκων επαναστατών την τελευταία περίοδο, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καταπατεί τους νόμους της, ότι συνεργάζεται με τον τουρκικό φασισμό και ότι διαπράττει αδίκημα.

Σύμφωνα με όλα αυτά:

1. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τους πολιτικούς πρόσφυγες και με τη Συνθήκη της Γενεύης —την υπέγραψε κι η Ελλάδα— πώς είναι δυνατόν αυτοί να καταπατώνται και οι άνθρωποι που ενώ θα πρέπει να προστατεύονται συλλαμβάνονται με πρόφαση τους νόμους περί ενταλμάτων έρευνας της χώρας στην οποία ήρθαν; Οι πολιτικοί πρόσφυγες ζήτησαν προστασία από την Ελλάδα επειδή στη χώρα τους κινδύνευε η ζωή τους.

2. Μολονότι ήταν γνωστές οι διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας των ατόμων για τα οποία υπήρχαν εντάλματα έρευνας, γιατί αυτά απήχθηκαν από πολίτες αγνώστου ταυτότητας(!), χωρίς την επίδειξη κανενός εγγράφου και χωρίς καμία ενημέρωση; Αυτά μας θυμίζουν τις φασιστικές πρακτικές στην Τουρκία. Γιατί, η απαγωγή των επαναστατών στους δρόμους και η φυλάκισή τους είναι χαρακτηριστική πρακτική του φασισμού. Στη χώρα μας απήχθηκαν πολλοί επαναστάτες μ' αυτό τον τρόπο, κάποιους τους δολοφόνησαν, κάποιους τους βασάνισαν και κάποιοι αγνοούνται. Αυτές οι πρακτικές αποσκοπούν στον εκφοβισμό, στην υποταγή, στην τρομοκράτηση των επαναστατών, στην αδρανοποίησή τους. Αυτό εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε.

3. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχώς δηλώνει ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα ότι θα υπάρξουν εκδόσεις των αγωνιστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ότι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από αυτά, απειλεί ότι εμπορικές συμφωνίες που έγιναν δεν θα προχωρήσουν αν δεν υπάρξουν εκδόσεις. Από τις ομολογίες του Ταγίπ Ερντογάν γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στο όνομα των οικονομικών επενδύσεων της Τουρκίας στην Ελλάδα γίνονται παζάρια με αντικείμενο τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία. Για πόσα χρήματα συμφώνησε και στις επενδύσεις ποιων μονοπωλίων έδωσε άδεια η κυβέρνηση Σαμαρά με αντίτιμο την έκδοση των πολιτικών προσφύγων; Στον τουρκικό τύπο καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει μια απάντηση προς τον ελληνικό λαό.

4. Στους συντρόφους μας που απάγονται στα κεντρικότερα σημεία της Ελλάδας από άνδρες της ασφάλειας και κατόπιν φυλακίζονται, στις φυλακές που οδηγούνται τους προτείνουν να τους γδύσουν για να πραγματοποιήσουν σωματική έρευνα και όταν αυτοί αρνούνται τους πετάνε στην απομόνωση. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε καν η σύλληψη και φυλάκιση κανενός επαναστάτη που αγωνίζεται για ανεξαρτησία, για δημοκρατία, για το δίκαιο και για τις ελευθερίες, πόσο μάλλον η ατιμωτική πρόταση να γδυθούνε για να τους γίνει σωματική έρευνα.

5. Επειδή οι κρατούμενοι επαναστάτες εδώ δεν έχουν συγγενείς, δεν τους επιτρέπουν να τους επισκεφτεί κανείς, ούτε και βουλευτές. Με την ίδια πρόφαση, της μη ύπαρξης εδώ συγγενών τους, η διεύθυνση των φυλακών δεν δέχεται είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, φάρμακα κ.λπ. που προορίζονται για τους φυλακισμένους. Η Gönül Yilmaz, από τότε που απήχθη στις 22 Μάρτη στην περιοχή των Εξαρχείων από δύο ασφαλίτες και κατόπιν φυλακίστηκε, φοράει ακόμη τα ίδια ρούχα. Η κοινωνική υπηρεσία των φυλακών της πρότεινε να διαλέξει ρούχα που έμειναν από προηγούμενες κρατούμενες, βρόμικα, που βρομούσαν κυριολεκτικά και ήταν πεταμένα καταγής. Η συντρόφισσά μας, που είναι πολιτική κρατούμενη, δεν αποδέχτηκε αυτές τις πρακτικές. Απαιτούμε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα είδη πρώτης ανάγκης και στα ρούχα για όλους τους κρατούμενους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!