Κυριακή, Απριλίου 28, 2013

Εργατική Πρωτομαγιά 2013


Η απεργία δεν είναι αργία! Επομένως, εσείς που λυσσάξατε για μεταφορά της «αργίας της Πρωτομαγιάς» (και τελικά το καταφέρατε —δική σας γαρ η εξουσία, ακόμη), μεταφέρατε την αργία (αλλά κι αυτή στο στομάχι σάς κάθεται, το ξέρουμε)· η απεργία έμεινε —αμ πώς αλλιώς;— για την 1η του Μάη, την ημέρα μας. Μέχρι να γίνουν όλες οι μέρες του χρόνου δικές μας! Εσείς με την αργία σας και εμείς με την απεργία μας. Εσείς στο ταμείο σας να μετράτε τις εισπράξεις της κενότητάς σας· εμείς στους δρόμους και τις πλατείες για το δίκιο των Ανθρώπων… Η φετινή Πρωτομαγιά καταφέρατε να αναδείξει πιο καθαρά τη διαφορά του κόσμου σας και του κόσμου μας, την αδυσώπητη ταξική πάλη!

Το βίντεο που ακολουθεί το 'φτιαξα με βάση ένα λεύκωμα από γκραβούρες, αφίσες, φωτογραφίες και έργα τέχνης με θέμα την εργατική Πρωτομαγιά, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΟΔΗΓΗΤΗΣ» το 1986, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τα γεγονότα του Σικάγου το 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της 1ης του Μάη ως γιορτής των εργατών. Η μουσική, από τον «Ηπειρώτικο χορό» του Σκαλκώτα.


Παρασκευή, Απριλίου 19, 2013

Διώξεις, συλλήψεις και εκδόσεις πολιτικών προσφύγων


Στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχα, κάποιος συναγωνιστής μοίρασε μια δισέλιδη ανακοίνωση - καταγγελία - διαμαρτυρία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», την οποία θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να την αναδημοσιεύσω (βρίσκεται αναρτημένη, όχι όμως στην έκταση που έχει στο φύλλο που μοιράστηκε, στον ιστότοπο της Επιτροπής http://oagonas.blogspot.com/), επειδή αφενός περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία ασφαλώς αγγίζουν κάθε ευαισθητοποιημένο ενεργό πολίτη, και αφετέρου επειδή τα στοιχεία αυτά δεν τα βρίσκει εύκολα κανείς, τουλάχιστον τόσο λεπτομερειακά και ολοκληρωμένα, ούτε στα προοδευτικά ΜΜΕ (για τα αστικά, ούτε λόγος) —όχι βέβαια λόγω σκοπιμότητας αλλά λόγω αδυναμίας κάλυψής τους (τι να πρωτοπρολάβουν…).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής (διατηρείται η σύνταξη και η ορθογραφία):

Συνεχίζεται δίωξη και συλλήψεις των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία!

Ακόμα ένας άλλος σύντροφος μας με διεθνές ένταλμα συνελήφθηκε και φυλακίστηκε!

Από το 2000 ο ιμπεριαλισμός πέρασε και πάλι στην επίθεση για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του και τις αποικιοκρατικές πολιτικές του στη Μέση Ανατολή. Τα καλύτερα στηρίγματα αυτού του σχεδίου είναι η Τουρκία και το Ισραήλ και σήμερα σημαντικότερο ρόλο για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου παίζει η Τουρκία. Ο ιμπεριαλισμός, για να διασφαλίσει τις αποικίες του στη Μέση Ανατολή προσπαθεί αφενός να αφανίσει τον επαναστατικό αγώνα στην Τουρκία, και αφετέρου μέσω της Τουρκίας να προωθεί τις δραστηριότητές του στις χώρες της περιοχής μας. Δύο είναι οι βασικοί κρίκοι αυτού του σχεδίου: